Un proiect inedit, dedicat în principiu tinerilor de etnie romă, se desfăşoară în trei judeţe, Buzău, Dâmboviţa şi Giurgiu, fiind denumit „Academia de Implicare a Tinerilor”. În afară de strategii de dezvoltare locală, planuri de acţiune şi mobilizare comunitară în scopul rezolvării unor probleme identificate în mai multe comunităţi, va fi de asemenea, desfăşurat un program de pregătire complexă. Astfel, 30 de tineri din cele trei judeţe vor fi formaţi în domenii precum advocacy, instrumente de participare publică, dezvoltare comunitară, chiar scriere de proiecte şi accesare de fonduri.

Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG iîn Romania derulat de AGENȚIA ÎMPREUNĂ.

Marţi, 9 decembrie, la un restaurant din municipiu, tinerii romi de la Giurgiu care vor lua parte la proiectul „Academia de Implicare a Tinerilor” au aflat mai multe despre acesta, iar la acţiune au fost invitaţi primarul Nicolae Barbu, viceprimarul Alexandru Vladu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gigi Oprişan, dar şi consilieri din mai multe instituţii privind comunitatea romă.

DSC_0330

Preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, Mihăiţă Grigore, a prezentat proiectul, a subliniat că acesta îşi propune o colaborare între majoritari şi minoritari şi a lansat un apel către tinerii prezenţi. „Este foarte important să aveţi vise, să vă doriţi să ajungeţi cât mai sus, dar este, de asemenea, important să vă şi implicaţi pentru a le realiza, să vă implicaţi în viaţa comunităţii. Să fiţi atenţi la ce se întâmplă în comunitatea voastră, să vă constituiţi în grupuri de iniţiativă şi să deveniţi activi”, a zis Mihăiţă Grigore.DSC_0328

Reprezentantul Agenţiei „Împreună”, Delia Stan, a spus, la rândul său, că iniţiatorii proiectului „Academia de Implicare a Tinerilor” îşi doresc ca tinerii să ia cuvântul, să descopere problemele comunităţii, să se implice în rezolvarea lor.

„Ne dorim parteneriate cu autorităţile locale şi vrem să aducem laolaltă tineri de etnie şi majoritari, să colaboreze pentru rezolvarea problemelor identificate”, a precizat Delia Stan.

Primarul Nicolae Barbu le-a mulţumit tinerilor, în primul rând, pentru că sunt decişi să se implice în problemele comunităţii din orice domeniu. În plus, el i-a invitat pe cei care vor fi beneficiari ai „Academiei de Implicare a Tinerilor” şi care doresc, desigur, să facă parte din Consiliul Local al Tinerilor.DSC_0318

De asemenea, el a reamintit faptul că, de anul viitor, la Primăria Giurgiu va fi alcătuită o bază de date cu oferta şi cererea privind piaţa muncii, iar tinerii sunt primii aşteptaţi să se înscrie pentru ca atunci când firmele caută forţă de muncă, să se ştie de ei, de cei care au nevoie de un job.

Legat de proiectul prezentat astăzi, Nicolae Barbu a precizat: „Voi trebuie să rupeţi barierele, voi sunteţi toţi tineri în acest oraş, contează doar ce vreţi şi ce veţi face în viaţă. Trebuie să vă zbateţi pentru a obţine ceea ce doriţi!”.DSC_0336

A luat cuvântul şi viceprimarul Alexandru Vladu, despre care Mihăiţă Grigore a spus că este unul dintre principalii susţinători ai comunităţii rome, din postura de reprezentant al autorităţilor locale. El a reconfirmat faptul că instituţia pe care o reprezintă continuă să fie alături de orice iniţiativă a tinerilor privind municipiul Giurgiu. „Suntem alături de tinerii care reprezintă viitorul. Cu ceea ce vă ocupaţi acum, cât sunteţi tineri, asta va însemna şi viitorul vostru. Cu cât sunteţi mai activi acum, cu atât viitorul tuturor va fi mai bun!”, a subliniat Vladu.

Şi inspectorul şef şcolar Gigi Oprişan a avut un îndemn convingător, sperăm, pentru cei din „Academia de Implicare a Tinerilor”. „Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide, iar mesajul meu personal, luptaţi-vă şi veţi obţine. Dacă vă veţi şi constitui într-un grup de iniţiativă veţi fi mai bine ascultaţi decât ca simplu ins. Unirea face puterea!”, a subliniat Oprişan.DSC_0324

Proiectul „Academia de Implicare a Tinerilor” este finanţat cu fonduri de la autorităţile norvegiene.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.