Reprezentanţi ai instituţiilor giurgiuvene, oameni de afaceri şi invitaţi de seamă de la Guvern, ai mediului academic, ai unor instituţii din Bulgaria au participat vineri, 21 noiembrie, la lansarea oficială a Asociaţiei „Forumul Antreprenorial Dunărean”.

Asociaţia are drept scop promovarea şi susţinerea proiectelor şi programelor ce fac parte din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Conducerea organizaţiei, reprezentată în primul rând de reputatul profesor universitar Cristiana Sîrbu, se va ocupa de crearea unor colaborări permanente, precum şi a unor parteneriate strategice între autorităţile locale, mediul de afaceri şi societatea academică şi universitară. Va promova, totodată, proiectele de investiţii ce pot fi demarate în cadrul Strategiei Dunării, dar va dezvolta şi programe proprii în regim de parteneriat cu autorităţi publice din ţară şi din străinătate.DSC_0144

„Sper ca această Asociaţie Forumul Antreprenorial Dunărean să devină, de azi, masa rotundă a tuturor celor care îşi doresc să facă parte din mediul de afaceri în cadrul macrostrategiei Dunării. Strategia este deschisă, totodată, pentru orice investitor, din orice colţ al lumii”, a spus celor prezenţi Cristiana Sîrbu.DSC_0114

La rândul său, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a vorbit despre oportunităţile de dezvoltare a urbei pe care o administrează, amintind în primul rând de parteneriatul între Giurgiu şi Ruse.

„În viitoarea planificare de dezvoltare europeană trebuie luate măsuri pentru ca zonele de dezvoltare să fie foarte bine definite şi amintesc faptul că, acum 2 ani, împreună cu Ruse am realizat un ergo-masterplan al dezvoltării transfrontaliere(…) Aşteptăm acum deschiderea Programelor Operaţionale pentru a putea lansa proiectele europene de dezvoltare a municipiului”, a spus Barbu.DSC_0135

Primarul a vorbit despre oportunităţile de dezvoltare a municipiului prin mai multe tipuri de turism, de la cel „de relaxare”, la cel de week-end, medical, de trainning, de conferinţe.

„Dumneavoastră, cei din mediul de afaceri, puteţi beneficia de zone cu toate facilităţile în care să vă dezvoltaţi investiţia, iar noi de la dumneavoastră vrem, evident, să faceţi acest lucru(…). Principala oportunitate a noastră o reprezintă Dunărea, căreia trebuie să-i dăm o utilitate locală. Dacă în perioada 2014-2016, noi, autorităţi, şi dumneavoastră, investitori, nu ne vom uni forţele pentru a accesa împreună fonduri europene, pierdem această şansă!”, a mai spus Barbu.

Preşedinte fondator al „Forumului Antreprenorial Dunărean”, deputatul PSD de Giurgiu, Florian Nicolae, a prezentat, pe larg, obiectivele Strategiei Dunării, acest mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene.DSC_0168

„Regiunea Dunării, prin potenţialul său de creştere economică, insuficient exploatată până acum, poate deveni liantul între autorităţi publice, investitori prin generarea de proiecte comune privind dezvoltarea inclusiv a judeţului nostru”, a subliniat Florian Nicolae.

Pe de altă parte, consilier pe Programe Europene din cadrul Prefecturii Giurgiu, Julieta Boţocan, le-a transmis celor prezenţi :  „Autorităţile publice s-au implicat, încă de la început, în accesarea fondurilor europene, iar Giurgiu a obţinut, aşa cum se ştie, rezultate deosebite în acest sens, mai ales pe programele de cooperare transfrontalieră. Sperăm ca mediul privat să obţină măcar aceleaşi rezultate ca şi autorităţile publice!”.

Un discurs foarte aplicat a fost şi acela al preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan. El a cerut să se meargă mai departe de întâlniri, forumuri şi discuţii pe tema Strategiei Dunării.DSC_0183

„Trebuie să acţionăm mai hotărât. Se doreşte sau nu Strategia Dunării. Atunci, dacă da, toţi parlamentarii din toate judeţele riverane Dunării, să se adune, indiferent de culoarea politică, şi să susţină în Parlament, acum, o planificare bugetară pentru proiectele respective”, a spus Pârvan.

Printre oaspeţii de seamă, prezenţi la lansarea Asociaţiei Forumul Antreprenorial Dunărean, se numără şi ministrul plenipotenţiar în cadrul Biroului UE pentru Strategia Dunării, Carmen Podgorean, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, consilieri în cadrul Ministerului Industriei, directori ai unor mari companii, autorităţi din Ruse, Bulgaria.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.