Este nemaiîntâlnit ceea ce s-a întâmplat vineri, 31 octombrie, la judeţ, înregistrându-se o premieră în administraţia giurgiuveană. După un adevărat scandal între Vasile Mustăţea şi majoritatea consilierilor, dar mai ales între şeful CJ şi secretarul judeţului, Florian Dinu, şedinţa convocată de Mustăţea s-a încheiat brusc iar aceasta a fost continuată, cu participarea a 16 consilieri, sub conducerea vicepreşedintelui Cristian Marciu.

Înainte să se treacă la votul pentru ordinea de zi, consilierul PLR Ovidiu Andrei a cerut explicaţii cu privire la 3 proiecte ce urmau să fie votate, dar care nu aveau avizul de legalitate al secretarului judeţului.

A fost momentul în care ţipetele au reprezentat cuvântul de ordine al întrunirii, preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, lăsându-l doar parţial pe Florian Dinu să explice situaţia proiectelor neavizate. A strigat în repetate rânduri că el conduce şedinţa, întrerupea orice încercare a lui Dinu de a veni cu precizări privind motivele pentru care nu şi-a dat OK-ul pe proiecte, a ţipat şi la Constantin Buduru, care ţipa şi el la Mustăţea. Iată doar câteva „extrase” din ceea ce s-a dorit a fi o discuţie în plenul Consiliului Judeţean Giurgiu:

Mustăţea către Dinu: „Vă rog să încetaţi, domnul Dinu, eu conduc şedinţa!”

Buduru către Mustăţea: „Sunteţi abuziv!”

Dinu: „Proiectele nu sunt legale nici ca formă, nici ca fond”

Buduru către Mustăţea: „De ce vă precipitaţi aşa, de ce sunteţi aşa precaut, vă e frică de domnul Dinu, că spune ceva?”

Dinu către Mustăţea: „Vă rog să mă lăsaţi să explic!”

Mustăţea către Dinu şi Buduru: „Eu conduc şedinţa!(…) Eu conduc şedinţa aici! (…) Eu conduc această şedinţă! Băi, termină odată!”

Dinu: „Trebuie să ştie un judeţ întreg că se forţează punerea pe ordinea de zi a unor proiecte nelegale!”

Şi aşa mai departe.

Cele trei proiecte aflate în discuţie vizau încetarea mandatului înainte de termen a celor 3 consilieri foşti PNL şi care au trecut la PLR.
Majoritatea USD din CJ a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte, inclusiv a celor 3. Au solicitat să fie făcut acest lucru, sub formă de amendament. Vasile Mustăţea a refuzat categoric să fie votată ordinea de zi cu amendamentul respectiv. A declarat că nu pot fi scoase proiectele iniţiate de el decât cu acordul său şi a spus că el nu vrea. Deşi i s-a cerut în mod repetat să propună ordinea de zi cu amendamentul, fiind acuzat de „încălcarea oricărui principiu democratic”, Mustăţea a trecut rapid la procedura de vot, a obţinut 13 pentru, le-a spus consilierilor că a declarat şedinţa închisă şi el, alături de cei 13, dar şi de oamenii din aparatul propriu.

De asemenea, şeful de la judeţ a susţinut că, dacă ceilalţi consilieri nu au votat deloc, ar însemna că nu au fost prezenţi. Însă, reprezentanţii majorităţii USD susţin că nu ar fi avut dreptul să declare şedinţa închisă fără acordul întregului Consiliu.

Mai e nevoie de Vasile Mustăţea?

Mustăţea a plecat, iar ceilalţi au reluat şedinţa, condusă de vicepreşedintele CJ, social-democratul Cristian Marciu, prin votul tuturor celor prezenţi. Au fost scoase de pe ordinea de zi proiectele cu pricina, aşa cum au cerut iniţial cei din majoritate, iar şedinţa s-a desfăşurat în condiţii normale. Atât de normale, încât întrebarea aflată pe buzele celor mai mulţi dintre cei prezenţi a fost: oare, mai este nevoie de Mustăţea la conducerea CJ, dacă lucrurile s-au desfăşurat, în sfârşit, într-o atmosferă firească? Astăzi, cel puţin pentru o oră, Mustăţea nici nu a mai fost şeful de la judeţ.

El a susţinut, în aceeaşi după-amiază, şi o conferinţă de presă, în care a spus că, în opinia sa, cei care au rămas în sală ar fi trebuit să convoace o altă şedinţă nu s-o reia pe cea iniţială. A spus, de asemenea, că nu va semna niciuna dintre hotărârile de pe ordinea de zi şi că Marciu ar fi trebuit să aibă derogare de la el ca să poată conduce şedinţa. Vicepreşedintele social-democrat a fost, totuşi, mandatat de o majoritate.

De asemenea, Mustăţea a mai spus că, dacă hotărârile vor fi semnate de Cristian Marciu, deşi sunt iniţiate de el însuşi, le va ataca în contencios-administrativ. Din nou, nu vorbim cumva despre ambiţii politice dăunătoare? Pentru că, dacă le va ataca, va bloca chiar Mustăţea inclusiv rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului Giurgiu şi a bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi subvenţii, pe anul 2014.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.