Zona Liberă Giurgiu a fost, joi, 23 octombrie, „teatrul de operaţiuni” pentru un amplu exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Giurgiu, desfăşurat mai exact la un obiectiv economic care are ca specific transportul, distribuţia, stocarea şi comercializarea produselor petroliere.

Potrivit scenariului, pilotul unui avion utilitar de mici dimensiuni pierde controlul aeronavei şi intră în coliziune cu rezervorul de benzină aflat în terminalul de produse petroliere.

Astfel, după „accident” capacul rezervorului de benzină a explodat, iar părţi ale acestuia au fost proiectate pe amplasament. În plus, rezervorul a luat foc.isu 3

Pilotul avionului a rămas încarcerat în cabina avionului, 3 muncitori au fost daţi dispăruţi, iar 2 muncitori care lucrau la întreţinerea bazinului au fost prinşi sub componente metalice în imediata apropiere a locului producerii accidentului. Din cauza producerii exploziei capacului rezervorului o parte din benzină s-a scurs şi a ajuns în apă în Canalul Plantelor, ulterior în Fluviul Dunărea.

Forţele participante la exerciţiu au acţionat potrivit competenţelor pentru:

– stingerea incendiului

– descarcerarea persoanelor surprinse sub componente metalice

– acordarea primului ajutor

– căutarea persoanelor dispărute în Canalul Plantelor

– realizarea barajului plutitor pentru împiedicarea răspândirii benzinei

– monitorizarea calităţii apei Fluviului Dunărea

– cercetare chimică

– asigurarea ordinii publice

– dirijarea circulaţiei şi fluidizarea traficului rutier.exercitiu isu 1

„Pe parcursul exerciţiului s-a evidenţiat în mod pozitiv funcţionarea interoperabilităţii cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, CLSU precum şi cu ceilalţi factori de răspundere de la nivel judeţean care cooperează pentru limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă simulate în cadrul exerciţiului. Forţele de intervenţie au acţionat simultan, pe domenii de competenţă, aplicând concomitent mai multe proceduri, sub coordonarea directă a comandantului acţiunii”, anunţă cei de la ISU Giurgiu, printr-un comunicat de presă.

Ei mulţumesc, totodată, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui exerciţiu de cooperare reprezentanţilor obiectivului economic, Administraţiei Zonei Libere Giurgiu, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Giurgiu, C.N.APDF Giurgiu, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu, Primăriei Giurgiu (Poliţia Locală şi SVSU), Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.