Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, marcată şi la Giurgiu de conducerea Partidei Romilor „Pro Europa” Giurgiu, printr-o întâlnire cu presa locală şi reamintirea celor mai importante aspecte şi date statistice ale momentului amintit.

Dacă, la nivelul întregii ţări, potrivit datelor oficiale, peste 26.000 de romi au fost deportaţi, în mai multe etape, numai de la Giurgiu au fost trimişi în lagăre 2.000 de persoane de etnie romă, a anunţat joi, 9 octombrie, în conferinţă de presă, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, Mihăiţă Grigore.

„Din cei peste 2.000 de oameni mutaţi silit şi transportaţi în convoaiele morţii, cei mai mulţi au fost din sudul judeţului, respectiv Vedea. În localitatea respectivă încă există trei supravieţuitori ai Holocaustului. Am stat de vorbă cu ei şi ne-au povestit nişte lucruri îngrozitoare, cum au murit din cauza unor molime, se omorau în tren, au fost inclusiv cazuri de canibalism”, a relatat jurnaliştilor, Mihăiţă Grigore.

O altă activitate dedicată comemorării victimelor Holocaustului va avea loc, vineri, 10 octombrie, la Şcoala Generală nr. 3 din municipiul Giurgiu.

„Conducerea Partidei Romilor va organiza o acţiune pentru elevii de acolo, la şcoala respectivă sunt cei mai mulţi copii de etnie romă din municipiu, tineri care vor viziona un film istoric, cu mărturii impresionante, oameni care povestesc cum au fost deportaţi, care vorbesc despre ororile Holocaustului”, a mai spus Mihăiţă Grigore.

Preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Giurgiu a mai dat presei şi alte informaţii importante, precum acum aceea că, în urma unei „cartagrafieri” a comunităţii rome din Giurgiu, doar în municipiul nostru sunt 8.700 de persoane, iar cercetarea încă nu s-a încheiat.

Mihăiţă Grigore a declarat că, la ultimul recensământ, au fost înregistraţi oficial, tot în municipiu, doar 636 de romi.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.