Ca la apropierea fiecărui sezon rece, fiori de gheață trec pe șira spinării giurgiuvenilor rămași să se încălzească de la agentul termic furnizat de Global Energy Production Giurgiu (fost SCUT, fost CET…dar cu aceleași probleme legate de lipsa finanțării). Facturile sunt o enigmă, an de an, lună de lună. La fel și prețul, care se stabilește cu foarte puțin timp înainte de începerea furnizării agentului termic.

„Nu s-au încasat toți banii de la populație în această perioadă, drept pentru care operatorul de furnizare a căldurii se află în imposibilitate, aproape, de a putea furniza agent termic începând cu 1 noiembrie. Am primit, la rectificarea bugetară, suma de 47 de miliarde de lei vechi pentru plata gazelor, în condiții avantajoase propuse de Ministerul Dezvoltării. Noi ne dorim o reducere a prețului cu 20 de lei, în schimb producătorii veniseră cu propunerea de doar cinci lei! Era ca și inexistentă”, a precizat, recent, primarul municipiului, Nicolae Barbu.

Pe de altă parte, nemulțumirea legată de prețul gigacaloriei este legată și de faptul că, până în prezent, în modernizarea centralelor de cartier s-au investit peste 32 de miliarde de lei vechi. De altfel, primarul municipiului a anunțat că va face o analiză, și, în funcție de rezultatele ce vor fi obținute, s-ar putea ca, în scurt timp, să asistăm la acordarea de sprijinuri financiare pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale până la ușă a giurgiuvenilor, pentru că „nu se mai poate merge la nesfârșit cu aceste soluții de avarie. În lunile septembrie – octombrie, vin și spun că nu au bani pentru combustibil, și am ajuns la concluzia că nu facem altceva decât să aruncăm banii pe încălzirea atmosferei, în condițiile în care rămân tot mai puțini abonați la agentul termic de la CET!”, a precizat primarul Nicolae Barbu.

În aceste condiții, prețul unei gigacalorii ar putea ajunge, în această iarnă, la circa 260 de lei.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.