S-a încheiat primul pas al luptei pentru Președinția României: etapa pe depunere de semnături (minim 200.000 de fiecare) și validarea candidaturii. În total, 12 pretendenți s-au înscris în cursa electorală pentru a deveni președintele României. 

Lista finală a candidaților este una extrem de pestriță: îl avem pe Victor Ponta, premier și candidat al stângii, apoi pe Klaus Iohannis, cel mai bine cotat candidat al dreptei. În „tabel” se mai regăsesc cinci candidaţi independenţi și patru prezenţe execentrice, ca Vadim Tudor , Szilagyi Zsolt, Wiliam Brânză şi Dan Diaconescu. Ultimul rămâne singurul reprezentant al sufixului „escu“ ce poate continua dinastia începută de Ceauşescu, continuată de Iliescu, Constantinescu şi încheiată de Băsescu.

pontaVictor Ponta (PSD-UNPR-PC): Premierul Victor Ponta a fost primul candidat oficial înregistrat la BEC, cu 2,2 milioane de semnături. La câteva zile distanţă, actualul premier  şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale, pe stadionul Arena Naţională din Bucureşti, în prezenţa a 70.000 de persoane, chiar în ziua în care a împlinit 42 de ani.

iohannisKlaus Iohannis (Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL) Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, și-a depus sâmbătă dosarul de candidatură la BEC care a inclus, de asemenea, 2,2 milioane de semnături, în aceeaşi zi în care Ponta a ţinut primul discurs în calitate de candidat. Iohannis a pledat pentru mai puţină gălăgie în viaţa politică şi s-a descris drept un om al faptelor, nu al vorbelor. El şi-a exprimat în repetate rânduri convingerea că va primi sprijin din partea omului care l-a adus în PNL, Crin Antonescu. Cu toate acestea, rămâne cel mai controversat candidat la scaunul de la Cotroceni.

udrea1Elena Udrea (PMP) Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, şi-a depus luni dosarul de candidatură la Biroul Electoral Central, după ce a strâns 400.000 de semnături. Pentru Udrea au semnat preşedintele Traian Băsescu, dar şi primarul Clujului, Emil Boc. Candidata PMP este susţinută, de asemenea, de PNŢCD-ul condus de Aurelian Pavelescu. Udrea s-a declarat, în repetate rânduri, drept un succesor al proiectelor demarate de Traian Băsescu, cel care, de altfel, a inițiat-o și a și susținut-o în cariera sa politică.

macoveiMonica Macovei (independent)  Într-o lună de muncă, echipa sa de voluntari a strâns aproximativ 330.000 de semnături. De când  şi-a anunţat intenţia de a candida, pentru Monica Macovei şi-au exprimat sprijinul mai multe personalităţi din lumea artistică şi culturală, printre care filosoful Gabriel Liiceanu, scriitorul Vladimir Tismăneanu, jurnalistul Andrei Gheorghe, dar şi fostul preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, parte dintre aceștia foști apropiați ai regimului Băsescu.

TARICEANUCălin Popescu Tăriceanu (independent) Cu 272.000 de semnături s-a prezentat, luni, la Biroul Electoral Central și Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, oficial, candidează în calitate de independent. Neoficlal, însă, Tăriceanu este preşedintele Partidului Liberal Reformator, încă neînregistrat oficial şi format din mai mulţi foşti membri PNL, care de altfel i-au fost alături la momentul la care şi-a depus candidatura. Astfel, printre susţinătorii săi se numără foştii liberali Radu Stroe, Daniel Barbu şi Cristian David.

ddDan Diaconescu (PPDD)  Probabil cel mai colorat și mai vocal candidat, reprezentantul  PPDD a depus luni, la BEC, 300.000 de semnături şi, în stilul caracteristic, s-a declarat favorit în cursa pentru Cotroceni. „Sunt singurul cu terminaţia «escu», iar statistica nu s-a înşelat niciodată. Din 1974, de când ţara aceasta are preşedinţi, toţi au avut terminaţia «escu». Deşi în finală au intrat oameni uneori cu 10-15 procente în faţa concurentului, au pierdut cu toţii şi a câştigat cel cu terminaţia «escu» “, a spus el.

hunorHunor Kelemen (UDMR) Hunor Kelemen, care a demisionat recent din funcţia de ministru al Culturii pentru  a se înscrie în cursa prezidenţială,  şi-a depus tot luni candidatura la alegerile din noiembrie, după ce a strâns peste 270.000 de semnături.  La ieşirea din sediul BEC el a pledat încă o dată pentru „identităţi regionale clare“ şi a subliniat că își doreşte ca România să aibă un puternic cuvânt de spus în Uniunea Europeană.

meleTeodor Meleşcanu (independent)  Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe și-a depus marţi, în ultima zi,  la BEC, cele 400.000 de semnături strânse de mai multe organizaţii ale societăţii civile şi de Partidul Dreptăţii Sociale (PDS). Meleşcanu, în prezent în vârstă de 73 de ani,  a demisionat cu o zi înainte din funcţia de director al SIE, după doi ani în fruntea serviciilor. „Fac acest pas cu multă încredere, este un pas de maturitate după o viaţă pe care mi-am dedicat-o ţării mele“, a spus el.

funarGheorghe Funar (independent)  Funar, care a declarat ieri că a strâns peste 230.000 de semnături, este în în prezent susţinut de o parte dintre membrii PRM, după ce a intrat în conflict cu preşedintele partidului, Vadim Tudor, dar candidează din postura de independent, întrucât Justiţia i-a dat dreptate fondatorului PRM. Este singurul candidat care a declarat că a fost implicat personal în strângerea de semnături, iar candidatura sa este o certitudine.

PRM - CONFERINTAVadim Tudor (PRM)  Corneliu Vadim Tudor şi-a lansat candidatura înainte de a o depune oficial la BEC, sâmbătă, la Palatul Copiilor din Bucureşti, în acelaşi timp cu preşedintele PSD, Victor Ponta, dar fără a beneficia de aceeaşi notorietate. Liderul PRM, care s-a înscris pentru a cincea oară în cursa prezidenţială, a declarat că a strâns peste 250.000 de semnături şi că mizează pe sprijinul Partidului România Mare, formațiune politică pe care o conduce și pe care a fondat-o.

branzaWilliam Brânză (PER)  Candidatul Partidului Ecologist Român, William Brânză, şi-a depus tot marţi dosarul de candidatură la alegerile prezidenţiale, după ce a strâns aproximativ 300.000 de semnături. „Noi am strâns semnăturile de săptămâna trecută, dar am aşteptat momentul de 23, când avem Summit-ul internaţional, Summit-ul ONU pe schimbări climaterice“, a spus candidatul ecologist. Deşi partidul său nu este unul puternic,  Brânză mizează pe entuziasmul voluntarilor.

szilagySzilagyi Zsolt (PPMT) Vicepreşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi-a depus și el marţi candidatura la BEC, cu peste 200.000 de semnături. Zsolt s-a declarat în favoarea autonomiei şi a precizat că, în acest sens, vrea impunerea modelului german al federalizării.„ Luptăm de 25 de ani pentru instrumentarea modelelor de autonomie care s-au dovedit viabile în UE. Dacă maghiarii câştigă, Ardealul câştigă, dacă Ardealul câştigă, România câştigă!”, a spus el.

Cu doi reprezentanți ai maghiarimii, cu o dreaptă împărțită între cinci candidați, cu independenții Tăriceanu, Meleșcanu și Funar (toți politicieni cu state vechi) dar și cu un Vadim Tudor (considerat eternul candidat la Cotroceni) și Dan Diaconescu (cel care se visează președinte, deși statisticile clar îl creditează cu procente formate dintr-o singură cifră), campania pentru Cotroceni se anunță a fi una extrem de intreesantă, cu lupte aprige duse poate la extrem.

Doar perioada următoare și electoratul vor decide cine este cel care merită, cu adevărat, să le reprezinte interesele naționale.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.