Se întâmpla în 2013, când trei preşedinţi de organizaţii ale seniorilor social-democraţi, dintr-o simplă discuţie, au reuşit să pună bazele unei asocieri de nivel european.

Mai exact, la iniţiativa Consiliului Naţional al OPSD şi a liderilor OPSD din Giurgiu, Teleorman şi Sibiu, s-a luat decizia de afiliere la Asociaţia Seniorilor Europeni, iar în vara acestui an, Organizaţia Pensionarilor Social – Democraţi, la nivelul întregii ţări, a fost admisă ca membru cu drepturi depline în Asociaţia Seniorilor Europeni(ESO). Aceasta din urmă activează pe lângă Partidul Socialiştilor Europeni, ca organizaţie non-profit şi reprezintă organizaţii non-profit social-democrate europene ce îşi desfăşoară activitatea în 11 ţări ale Uniunii Europene.

Am aflat mai multe pe acest subiect chiar de la unul dintre iniţiatori, preşedintele Organizaţiei de Pensionari Social-Democraţi a PSD Giurgiu, Dan Cristescu.

„Eram la Biroul Executiv Central al organizaţiei centrale de pensionari, în 22 februarie 2013. Se vorbise ceva şi în Consiliul Naţional al PSD despre existenţa acestei Asociaţii Europene a Seniorilor, însă nimeni nu ştia cum se poate afilia o organizaţie dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, care sunt etapele de parcurs şi ce implică această asociere. După şedinţă, am rămas la o discuţie cu preşedinţii OPSD din Sibiu şi Teleorman, Ion Sasu, respectiv Petre Cioabă. Ne-am spus fiecare opinia, dacă ar fi bine să ne asociem şi să facem demersurile necesare pentru acest lucru. Am hotărât, astfel, ca noi trei să formăm un mini- comitet de iniţiativă şi să luăm legătura cu celelalte organizaţii de pensionari din ţară, rugându-i să ne transmită, în scris sau la proxima şedinţă a Biroului Executiv Central, părerile lor despre oportunitatea afilierii la ESO”, ne-a spus Dan Cristescu.

El a precizat că, ulterior acestei etape, tot mai multe organizaţii de pensionari din cadrul PSD şi-au exprimat acordul privind începerea demersurilor de afiliere, concluziile discuţiilor fiind prezentate conducerii centrale a PSD.

„Aceasta, având girul total al celorlalte organizaţii, a format un comitet de iniţiativă extins, desemnându-i ca reprezentanţi permanenţi în discuţii cu cei de la Asociaţia Europeană a Seniorilor, pe preşedintele OPSD la nivel central, Ion Popa, secretarul general executiv Victor Neagu şi pe vicepreşedintele Dragoş Chioveanu, ulterior, acestora adăugându-li-se liderul OPSD Prahova, Constantin Mitran. Toată documentaţia a fost pregătită, de la acte privind numărul de organizaţii, numărul de membri, grupe de vârstă şi până la activitate profesională a pensionarilor social-democraţi”, ne-a mai spus liderul pensionarilor din cadrul PSD Giurgiu, Dan Cristescu.

„Ideea e că fiecare organizaţie din fiecare judeţ poate înfiinţa o fundaţie prin intermediul căreia pot fi atrase fonduri europene nerambursabile, în vederea desfăşurării programelor ce rezultă din statutul ESO”, a precizat el.

Revenind, însă, la structura înfiinţată, din care fac acum toate organizaţiile de pensionari din PSD, din documentele constitutive, putem prezenta unele dintre multele priorităţi pe care organizaţia şi le-a propus:

Asociaţia Seniorilor Europeni are ca scop, pe lângă apărarea drepturilor, intereselor şi a demnităţii membrilor ASE, şi promovarea sau dezvoltarea economică, culturală şi socială a comunităţii, promovarea sănătăţii, educaţiei, ştiinţei, artelor, tradiţiilor şi a culturii. De asemenea, Asociaţia vizează sprijinirea culturii, ştiinţei, sportului, turismului şi agrementului, cât şi promovarea reformei actuale a sistemului românesc de pensii ce trebuie să ia în considerare opţiunile, tendinţele şi legislaţia UE. În plus, trebuie menţionată şi cunoaşterea soluţiilor adoptate de ţările UE, în ceea ce priveşte reforma pensiilor, dar, de asemenea, promovează integritatea şi întărirea compoziţiei sociale.

Asociaţia Seniorilor Europeni nu-şi propune scopuri politice şi vor fi acceptate privilegii cu caracter personal, în desfăşurarea activităţii. Este o organizaţie non-profit, ce mai are ca scop mobilizarea membrilor pentru implicarea într-o activitate utilă, în funcţie de priceperea şi de capacitatea lor.

Printre obiectivele Asociaţiei Seniorilor Europeni se numără participarea la activităţi educative, simpozioane, concursuri de creaţie, expoziţii, spectacole în ţară şi în străinătate a membrilor asociaţiei şi a altor persoane interesate. Studierea în comisii de specialitate a legislaţiei privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale, sănătate etc. şi formularea unor propuneri de modificare a prevederilor legale în scopul îmbunătăţirii nivelului de trai al pensionarilor pe care le înaintează organelor competente.

Să nu uităm de formare profesională continuă, înfiinţarea şi organizarea în temeiul legii a unor azile pentru bătrâni, săli de recuperare medicală.

 

Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.