Când propria-ţi imagine nu… vorbeşte de la sine, când n-ai ceea ce cer aceia pe care vrei să-i impresionezi, ai nevoie, clar, de oameni atât de bine pregătiţi, încât ceea ce le iese pe gură, despre tine, să rupă gura târgului. Altfel, te-ai fript!

Este, bineînţeles, cazul lui Klaus Iohannis, preşedinte PNL, candidat la funcţia de preşedinte al României.

Înţelegând că, deşi ar trebui, n-au cum să-l pună să fie „carismatic”, „lipsit de aroganţă” etc., pentru că nu-i în gena sa, cei din echipă, puşi să-l laude cu diverse prilejuri, încearcă să întoarcă atributele exprimate intre ghilimele în favoarea „prezidenţiabilului”.

Am citit, ce-i drept, în presa naţională, unele editoriale isteţe, am auzit şi discursuri „pregătite” ale unora dintre colegii săi de alianţă. Am auzit, însă, şi(cele mai multe) caracterizări fie exagerate, fie de-a dreptul hilare şi penibile la adresa lui Klaus. Însă, pe plan local, la Giurgiu adicătelea, l-au ciuruit.

În conferinţă de presă a PNL Giurgiu, vineri, 19 septembrie, vicepreşedinte al organizaţiei municipale a formaţiunii amintite, Cosmin Marciu, a încropit o caracterizare a şefului său central atât de abramburită, cu o vădită nesiguranţă pe înţelegerea informaţiilor notate în agendă, încât, dacă Iohannis ar fi fost lângă el, cred că i-ar fi putut trage, cu aroganţă, una după ceafă tânărului liberal.

Ludovic Orban a fost mic copil, măcar de la el nici nu prea există pretenţii, dar Cosmin Marciu, străduindu-se să ne convingă de faptul că România ar avea nevoie de un politician ca Iohannis, a smuls zâmbete jenate inclusiv de la unii dintre cei de lângă el. A smuls chiar şi o completare de la un coleg de partid, care a încercat, ulterior, să dreagă busuiocul, să lămurească faptul că ceea ce voia Cosmin să spună, e de bine, de fapt!DSCF1441

Nu trebuie ocolite criticile aduse la adresa sa, ci chiar lămurite, a început tânărul Marciu. Şi, evident, a trecut la prima caracterizare: „nu are carismă, e un tip sobru”.

„Da, aşa este, dar când a fost la Giurgiu, mie mi-a zâmbit!”. Extraordinar, stimate vicepreşedinte al liberalilor de la municipiu, eşti un fericit! Uite aşa, să moară de ciudă toate femeile despre care un alt apropiat al „neamţului” a spus că poftesc să-l atingă. Ai toate motivele să îl votezi. Succes!

Apoi, Cosmin Marciu a demonstrat că nu cunoaşte definiţia cuvântului „carismatic”. Potrivit dex: CARISMÁTIC, -Ă, carismátici, -e, adj. (Despre autoritate) Care se bazează pe valoarea personală extraordinară a unui individ, pe caracterul său sacru, istoric sau exemplar; (despre o personalitate) care se bucură de un mare prestigiu. (< fr. charismatique)

„Eu nu cred că ne trebuie un tip carismatic, dacă asta înseamnă miştouri, palme peste bot, aroganţe(…). Este, cu ghilimele de rigoare(de ce cu ghilimele de rigoare, adică faci mişto de el? n.r.), un om serios”.

Bietul Iohannis, dacă ar şti el cum sună descrierile asupra persoanei sale, aici, la Giurgiu, unde tocmai a fost ca să-i încurajeze pe oameni să nu se ducă după un prezidenţiabil carismatic…

În fine, Cosmin Marciu a mai încercat şi să explice de ce nu e deloc rău că Iohannis e un neamţ, dar a avut un monolog atât de încurcat, încât cele mai multe pixuri ale jurnaliştilor au rămas pe agende. Era ceva legat de faptul că Iohannis nu poate răspunde decât arogant, atunci când jurnaliştii sunt agresivi(!?), că a fi neamţ este un atuu, că… distincţii, că… primar al Sibiului, că… fără probleme cu legea(?!).

Doamne, domnule Iohannis, dacă în fiecare judeţ eşti la fel de „ajutat”, chiar că o să ţopăi în ziua alegerilor(vorba lui Dragoş Ujeniuc), dar exclusiv de durere.

Cătălina Sfetcu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.