Trandafiri mai mari sau mai mici, de toate culorile, crini imperiali, gerbere, garoafe, crizanteme, la fir, în buchete de acelaşi fel ori în combinaţii cromatice reuşite. Una dintre zilele preferate ale florarilor nu poate fi decât aceea în care începe un nou an şcolar.

Când, teoretic cel puţin, giurgiuvenii ar trebui să ia cu asalt Piaţa Centrală, în căutarea celui mai frumos buchet sau a celui mai ieftin, dar totodată frumos, după posibilităţi şi, desigur, după aşteptările celor care vor primi florile.

Părerile cu privire la vânzările din zilele de 14, respectiv 15 septembrie, sunt împărţite. Ca întotdeauna şi… ca la piaţă.

De pildă, o tânără florăreasă(foto jos), a cărei marfă este aşezată mai departe de „zona cu flori”, ne-a spus că mai prost decât anul acesta, în prima zi de şcoală, nu i-a mers niciodată. „Nu sunt nici bani, dar suntem şi prea mulţi cu flori, aici, în Piaţă. Suntem 50 de florari. Nici aseară(duminică, n.r.) n-am prea făcut vânzare, nici în dimineaţa asta. Totuşi, cel mai bine sunt vânduţi trandafirii”, ne-a spus femeia.

În buricul pieţei, însă, acolo unde sunt înşiraţi cei mai mulţi comercianţi cu flori, treaba a mers mai bine.

„Foarte bine, e al doilea an în care am venit aici cu flori şi a fost la fel de bine ca anul trecut. Am vândut de toate, la prima oră chiar a fost aglomeraţie. Preţurile? Sunt la fel ca în 2013, nici mai mari, nici mai mici”, ne-a mărturisit o altă tânără doamnă.

Preţurile la florile din piaţa giurgiuveană variază, desigur, în funcţie de tipul florilor. Trandafirii, de pildă, pot fi cumpăraţi şi cu 8 lei firul, o orhidee costa de la 6 lei firul, iar un buchet de crizanteme 10 lei. Bineînţeles, cele mai pretenţioase combinaţii florale au scos din buzunarele părinţilor şi 35 sau 50 de lei, dar cu siguranţă că se merită. Dacă anul şcolar începe cu zâmbetul dascălului, sunt şanse să o ţină aşa până la vară.

Cătălina Sfetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.