20140903_104753Primarii, inclusiv la Giurgiu, sunt avertizaţi de liderii ACL, deşi poate fi considerată ameninţare, că, dacă trec la alt partid, în această perioadă, şi-ar putea pierde, totuşi, mandatul. Apoi, la nivel local, ameninţările către edili ating şi partea administrativă, mai ales în ceea ce priveşte Ordonanţa 28 legat de proiectele de apă-canal şi drumuri.

Despre aceste aspecte a vorbit, miercuri, presei locale, prefectul de Giurgiu, Lavinia Crişu, care i-a şi convocat pe toţi primarii la discuţii(miercuri şi joi) pentru lămurirea articolelor de lege ce reglementează ambele subiecte, dar şi pentru a le răspunde la toate întrebările.

În primul rând, legat de Ordonanţa de Urgenţă 55 privind aleşii locali, publicată marţi seara în Monitorul Oficial, Lavinia Crişu a venit mai întâi în faţa jurnaliştilor cu câteva precizări.

O dată, fiind vorba despre un act normativ cu doar 2 articole, nu sunt necesare norme de aplicare, iar apoi, fiind o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta nu poate fi atacată în vreo altă instanţă în afară de Curtea Constituţională şi numai de către Avocatul Poporului.

Conform articolului 147 din Constituţie, indiferent ce va decide Curtea, efectele se aplică doar din mandatul viitor.

„Primesc telefoane de la primari şi consilieri care mă întreabă ce se va întâmpla, dacă riscă să rămână fără mandat, în cazul în care această Ordonanţă nu va trece de Curtea Constituţională. Nu există acest risc sub nicio formă, iar Guvernul şi-a asumat responsabilitatea faţă de toţi aleşii ţării ”, a spus Crişu.

 Un act normativ cu caracter reparator

„Aleşii vor şti ce sunt şi ce vor şi se vor completa şi listele suplimentare(la consiliile locale şi judeţene, n.r.). Prin această Ordonanţă de face dreptate”, a adăugat Crişu.

De altfel, acesta este  motivaţia elaborării şi aprobării OUG 55, aceea de scoatere a administraţiei locale dintr-un adevărat blocaj.

„De exemplu, într-un consiliu local din judeţul Giurgiu, sunt 3 consilieri demisionari, dar care şi-au câştigat mandatul candidând pe listele unei alianţe ce nu mai există acum. Primarul şi ceilalţi membri ai consiliului nu au reuşit să obţină semnăturile tuturor liderilor fostei alianţe şi, astfel, nici ceilalţi 3 de pe listă nu pot urca. Fără cei 3 consilieri, pentru că majoritatea consiliilor au, în medie, 11 membri, proiectele ce au nevoie de două treimi din numărul total de voturi nu mai puteau trece, iar acestea sunt unele dintre cele mai importante, pentru că se referă la patrimoniu”, a mai spus prefectul de Giurgiu.

Aşadar, primarilor giurgiuveni le vor fi explicate toate acestea, cu prezentarea articolelor de lege aferente, dar vor afla şi care este procedura, în următoarele 45 de zile.

Fiecare îşi face adeziunea, o depune la un partid sau altul, primeşte acceptul preşedintelui formaţiunii respective, cu adeziunea şi acceptul merge la unitatea-administrativ teritorială pe care o reprezintă, le depune la secretar, iar toate vor ajunge la Prefectură, conform legii.

Cătălina Sfetcu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.