diabetO statistică îngrijorătoare a fost dată publicităţii, vineri, 29 august, de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu.

Într-un comunicat de presă, este precizat că numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat este în creştere, în judeţul Giurgiu.

“Astfel, dacă în anul 2011, Comisia pentru Protecţia Copilului Giurgiu a eliberat certificate de încadrare în grad de handicap pentru 5 copii diagnosticaţi cu diabet zaharat, numărul acestora a crescut la 11 în anul 2012 şi la 17 în anul 2013. Numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet aflaţi în evidenţa Compartimentului de Evaluare Complexă pentru copiii cu dizabilităţi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu a ajuns la 21 la sfarşitul lunii  august 2014, de 4 ori mai mare comparativ cu anul 2011”, se arată în comunicat.

Copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat au vârste cuprinse între 2 şi 17 ani  şi  provin atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

 “Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la starea de sănătate a copilului lor, mai ales când unul dintre ei sau ambii au boli diabetice. Manifestările bolii diabetice pot debuta la orice vârstă, uneori chiar şi la sugari. Există câteva simptome iniţiale ce pot sugera faptul că un copil poate avea diabet de Tip 1: urinarea frecventă în cantităţi mari (poliuria), starea de sete permanentă (polidipsia), senzaţia de uscăciune a gurii şi a gâtului, poftă de mâncare ridicată (polifagia), stare de oboseală şi slăbiciune, pierderea în greutate. Alte simptome la sugari includ erupţii cutanate de la folosirea scutecelor iar acestea  nu se vindecă nici cu folosirea cremelor prescrise”, a declarat dr. Diana Iancu, medic specialist pediatru în cadrul Compartimentului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi  din cadrul DGASPC Giurgiu.

Părinţii care depistează astfel de manifestări la copiii lor trebuie să se adreseze medicului de familie care, dacă va considera ca situaţia o va impune, va da o trimitere către medicul specialist. Pe baza scrisorii medicale şi certificatului medical, specialiştii Compartimentului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi stabilesc dacă minorul s-ar putea încadra sau nu într-un grad de handicap.

Decizia de încadrare într-un grad de handicap este dată de Comisia pentru Protecţia Copilului, după ce la dosarul copilului sunt depuse şi alte documente, precum acte de stare civilă  şi ancheta socială efectuată la domiciliul copilului.

Copiii cu dizabilităţi primesc alocaţie de stat dublă şi o indemnizaţie cuprinsă între 33,5 si 91  lei lunar, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, copiii încadraţi în gradul I de handicap pot  beneficia de însoţitor personal, acesta fiind salariat al primăriei din localitatea de  domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.