JUSTITIE - TRIBUNALIeri s-a judecat, la Tribunalul Giurgiu, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor șase profesori șpăgari reținuți cu o zi înainte. Dintre aceștia, cinci vor fi cercetați în libertate (Martac Elisabeta, Iacob Adriana, Ivan Lucica, Floarea Silvian Nicolae și Niculae Nicoleta). În ceea ce îl privește pe Constantinescu Adrian Dinu, acestuia i s-a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la data de 27 august 2014 la data de 25 septembrie 2014, inclusiv. Astfel, acesta nu are voie să părăsească locuința din municipiul Giurgiu, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. Totodată, pe perioada arestului la domiciliu, acesta are următoarele obligații: 

a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să nu comunice cu ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunilor;

„În baza art. 221 alin. (4) Cod procedură penală, i se atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art. 221 alin.8 Cod procedură penală, desemnează ca organ de supraveghere a respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata arestului la domiciliu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Giurgiu – Biroul Supravegheri.”, se precizează în încheierea instanței din Giurgiu.

În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 4 lit. b, art. 214, art.215 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpaţii Martac Elisabeta, Iacob Adriana, Floarea Silvian Nicolae şi Niculae Nicoleta, a măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 215 alin. (1) Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie ce va fi desemnat cu supravegherea sa, , conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Astfel, în baza acestei sentințe, cei cinci nu au voie să părăsească țara, decât cu încuviințarea instanței, să nu dețină, folosească sau să poarte arme. În cazul în care încalcă aceste reguli, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau chiar cu măsura arestării preventive.

Pentru supravegherea lui Martac Elisabeta și Niculae Nicoleta a fost desemnată, de către instanță, Poliția Municipiului Giurgiu, ca organ de supraveghere a respectării de către acestea a obligaţiilor care le revin pe durata controlului judiciar, pentru  supravegherea lui Iacob Adriana, a fost desemnată Poliţia Comunei Călugăreni, judeţul Giurgiu, ca organ de supraveghere a respectării  obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar, iar pentru Floarea SIlvian Nicolae a fost desemnată Poliția Comunei Hotarele.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.