barbu 2Pentru extinderea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sănătate Asigurată Printr-o Apă Curată” au curs, până acum, râuri de cerneală. Susținătorii ideii de extindere (președintele Consiliului Județean, Vasile Mustățea, fostul președinte CJ, Dumitru Beianu, precum și o întreagă suită a liberalilor giurgiuveni) au afirmat, de câte ori au avut ocazia, că extinderea ADI-ului este benefică pentru toată lumea, că giurgiuvenii nu vor avea de suferit, că….și că….și că….Pe scurt, extindere ADI egal lapte și miere pentru locuitorii municipiului. Pe de altă parte, primarul municipiului, Nicolae Barbu, dar și ceilalți edili ai localităților care au înființat, de fapt, acest ADI (orașele Bolintin Vale și Mihăilești, și comunele Bolintin Deal și Slobozia) au susținut, cu argumente, că eventuala extindere a ADI-ului va însemna, pentru cetățenii din aceste localități, în primul rând creșterea prețului la serviciile oferite de SC APA SERVICE SA, operatorul regional de apă și canal. Mai mult, ADI-ul ajunsese, la un moment dat, motiv de „șantaj” emoțional sau troc în consiliul local: votul pro extindere aducea votul pentru refinanțarea unor credite mai vechi ale municipalității. După multe dispute, extinderea ADI a trecut, într-un final. Dar nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea consilierilor locali, că operatorul unic, hop! cu informarea privind majorarea prețului la apă și canal.

Dar disputele din ADI nu s-au oprit aici. Văzând că majoritatea celor 27 de primari care fuseseră „admiși” mai mult fără voia lor în această asociere au preferat să își realizeze sistemele de apă și canal în comune prin intermediul OG 28 ( finanțări au fost deja aprobate pentru Bucșani, Călugăreni, Crevedia Mare, Hotarele, Schitu, Vânătorii Mici, Ulmi – proiecte pentru apă și canal, Frătești proiect doar pentru canalizare în comună), reprezentanții CJ în acest ADI au început să pună alte bețe-n roate. Concret, nu au admis la ședințele ADI de până acum niciunul dintre edili (cu toate că aceștia, conform legii, sunt reprezentanți de drept), dar, mai mult, au interzis participarea la ședință a înlocuitorului reprezentantului municipiului Giurgiu. „Nu primarii, ci ambițiile personale ale unora care s-au văzut șefi fără a fi aleși împiedică bunul mers al activității ADI”, preciza, într-0 conferință de presă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. „E jenant ca, de fiecare dată, să găsească nod în papură. Dar eu nu voi sta cu mâinile în sân, ci voi trimite, fiecărui primar, o hârtie oficială, prin care îl voi informa asupra prețului actual al apei, asupra creșterii care urmează a fi aplicate și îi voi cere, oficial, să își asume și în fața cetățenilor din comuna pe care o reprezintă, prețul oferit de Master Planul duetului Beianu-Mustățea”, a mai precizat primarul municipiului.

La ședința de consiliu de astăzi, se va propune ca reprezentantul municipiului în ADI să fie administratorul public Emil Vucă, cel care, de fapt, avea deja o împuternicire semnată pentru legalitate de secretarul Primăriei, Petre Roșu.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.