euroÎn multe dintre cazuri, criticile, indiferent din ce domeniu vreţi, vin, e demonstrat ştiinţific, dintr-o frustrare semi-conştientă, dublată de o neputinţă indusă şi asumată. CIUDĂ. Pe scurt şi pe înţelesul tuturor.

Sigur, sărim peste cazurile când e vorba despre personalităţi îndreptăţite să lanseze opinii, oameni care au demonstrat, de-a lungul vremii, o profunzime exprimată prin înţelepciune, deci prin tăcere sau prin acceptare puterii exemplului şi urmarea sa. Dar nu despre asemenea personalităţi vorbim acum.

Bun, despre ce este vorba: social-democraţii au lansat, în urmă cu ceva timp, o campanie de informare pentru primari, legat de înfiinţarea de Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară multi-sectoriale, discuţiile axându-se inclusiv pe programe europene, proiecte, cum se face, unde se merge, când şi de ce. O chestie folositoare, indiferent de moment, de culoare sau de gust.

Primarii vin la întâlniri, toţi, îşi iau notiţe, bagă la cap, unii chiar devin motivaţi şi pricep câtă nevoie este de fondurile europene, mai ales într-un judeţ atât de mult rămas în urmă. În tot acest timp, mica opoziţie ia foc.

„Sunt întâlniri electorale! Vor să-i păcălească! Praf în ochi! E pentru Ponta, e vrăjeală, primarii sunt ademeniţi!”. Aşa răsună glasuri galbene sau simpatico-războinice(vezi Ionel Dinu), în conferinţe de presă.

Păi, şi dacă ar fi aşa, gestul şi eforturile rămân, asta este clar! Iar primarii primesc informaţii, indiferent ce alegere vor face ulterior, că nu-i poate controla nimeni, pragmatic vorbind, poate doar teoretic. Edilii sunt instruiţi, sunt motivaţi, sunt ajutaţi. Că se vor simţi datori sau nu e treaba lor, dar se face un efort pentru sprijinirea acestora!

În timp ce mica opoziţie se tot lamentează pe la conferinţe de presă, social-democraţii fac ceva! În ceea ce priveşte proiectele europene, trebuie ca şi primarii să mai facă ceva după ce li se aduce informaţia, dar asta este partea a II-a. Prima parte e asigurată.

Aşa că, liberali care vă tăiaţi venele, în faţa presei locale, pentru că PSD face un efort, voi, toţi ceilalţi care daţi cu pumnul în masă că ar fi „manevră electorală”, n-ar fi mai simplu să le urmaţi exemplul şi să veniţi şi voi în sprijinul lor?

Cu discuţii măcar, cu idei, cu bunăvoinţă, nu cu spatele întors sau cu aroganţa unui preşedinte de Consiliu Judeţean, de exemplu. Unul care îşi ţine primarii ore în şir la uşa biroului, în aşteptare, doar pentru că i se pare că aşa dă mai bine şi mai şmechereşte?

Zicem şi noi, nu dăm cu parul!

C.S.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.