[su_custom_gallery source=”media: 34243,34242,34241″ limit=”3″ link=”image” width=”180″ height=”150″ title=”never”][su_custom_gallery source=”media: 33548,33576,33575,33574,33573″ link=”image” width=”200″ height=”150″ title=”never”][su_slider source=”media: 33565,33564,33563,33562″][/su_custom_gallery]

Undeva, pe strada Mircea cel Bătrân, între sediile a două formațiuni politice, „tronează” o clădire ce, de mai bine de un deceniu, reprezintă un real pericol pentru giurgiuvenii care se încumetă să treacă pe lângă ea.

Este vorba despre clădirea fostului Institut de Proiectări, retrocedată după Revoluție și vândută în mai multe rânduri, astfel că acum s-a pierdut urma proprietarului.

Altă dată o operă arhitectonică, acum clădirea a devenit depozit pentru gunoaie, adăpost pentru oamenii străzii sau pentru câinii fără stăpân. Pe lângă focarul de infecție pe care îl reprezintă (pe timpul verii, mirosul emanat de interiorul clădirii este insuportabil, iar muștele sunt „la ele acasă”), clădirea reprezintă un pericol pentru cetățenii care merg pe lângă ea. Pentru că nu a mai fost reparată de ani buni, imobilul stă acum să se prăbușească. În orice moment, o bucată de tencuială se poate desprinde și poate, în cel mai bun caz,  răni un trecător.

Gura lumii spune că acea clădire ar fi ajuns în posesia lui Florin Bealcu, însă în documente…nu se cunoaște proprietarul. În schimb, clădirea este scoasă la vânzare pe internet, pe un site specializat, contra sumei de un milion de euro. Iar la numărul de telefon pentru contact răspunde un agent imobiliar, care nu are voie să precizeze numele proprietarului.

De aceea, senatorul social-democrat, Niculae Bădălău, a formulat, cu circa o jumătate de an în urmă, o întrebare către mai-marii răspunzători de asemenea situații. În document se precizează: „La nivelul întregii țări există numeroase clădiri aflate în stare avansata de degradare și care au ajuns un adevărat pericol la sănătatea și integritatea cetatenilor. Multe din aceste clădiri se află în proprietate privată dar au fost abandonate, fie lăsate intenționat în ,,autoruinare” pentru ca, mai târziu, să fie valorificat terenul pe care se află, fie pentru ca nu și-au găsit un cumpărător. Conform legislației în vigoare, proprietarii au obligația de a  întreține aceste imobile, fiind pasibili de amenzi din partea autoritatilor locale.
Există însă și situații când, în urma unor vânzări succesive, s-a pierdut urma proprietarului. În aceasta situație, autoritățile locale se află în incapacitatea de a gestiona pericolul prăbușirii acestor imobile și a garanta siquranța și integritatea fizică a cetățenilor,
situație care la nivel de țară, a și generat numeroase accidente soldate chiar cu pierderi de vieți omenești. Numai în municipiul Giurgiu există câteva astfel de imobile, aflate pe artere principale de circulație și care au ajuns focare de infecție din cauza gunoaielor aruncate acolo de oameni ai străzii și care dezmembrează imobilele pentru fier vechi sau lemn de foc.
Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor cu privire la aceste pericole dar și posibilitățile limitate ale autorităților locale în gestionarea unor astfel de situații, vă rog, domnule ministru, să ne precizați ce soluții poate găsi ministerul pe care il conduceți, înainte de a se mai produce și alte tragedii.”

Din păcate, ministerul dezvoltării nu a găsit, până în prezent, o rezolvare a problemei ridicate de senatorul Niculae Bădălău, astfel că atât autoritățile locale, cât mai ales oamenii de rând, nu au altceva de făcut decât să se roage să nu cumva să se întâmple o nenorocire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.