Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat, vineri, in cadrul comandamentului de iarna intrunit la Guvern, ca meteorologii ar putea actualiza avertizarea de viscol si ger si ca ar putea emitecod rosu pentru anumite zone.

Totodata, acesta a spus ca, in cursul zilei de sambata, alte cateva judete ar putea fi incluse sub avertizarea de cod portocaliu.

„In cursul zilei de maine (sambata – n.red.), vor fi doua actualizari la codul portocaliu. Este posibil sa fie adaugate judetele Olt, Arges, Teleorman, Dambovita si Prahova si sa scoatem judetul Mehedinti. Este posibil ca termenul de ora 18:00 de duminica sa fie prelungit pana luni.

Nu este viscolul inspaimantator, dar este foarte lung. Este posibil sa apara si coduri rosii de tip atentionare nowcasting in unele zone, iar daca nu este nevoie sa se plece la drum, sa se amane deplasarile incepand din aceasta noapte„, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in cadrul comandamentului de iarna intrunit la Guvern, prezenta presei.

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de ninsori valabila pentru judetele MehedintiGorjValceaDoljBuzauBrailaIalomita,Calarasi, Giurgiu, Ilfov si municipiul Bucuresti.

De asemenea,
judetele CarasSeverinHunedoaraSibiuArgesOltTeleormanDambovita,PrahovaBrasovCovasnaBacauVasluiVranceaGalatiTulcea si Constanta se afla sub cod galben de viscol.

Avertizarile sunt valabile, momentan, de vineri, de la ora 18:00, pana duminica la ora 18:00.

Ponta: Vom fi la fel de bine pregatiti ca si iarna trecuta

La randul sau, premierul Victor Ponta a promis ca institutiile statului vor fi pregatite sa intampine vremea, asa cum au fost si iarna trecuta.
Totodata, el a tinut sa-i felicite inca o data pe angajatii din structurile Ministerului de Interne, care lucreaza si „in aceasta zi de sarbatoare” (ziua Unirii – n.red.) si ca nu va permite ca cei care stau prin ploaie si ninsoare sa fie invinovatiti pentru modul in care a decurs operatiunea de salvare a victimelor din Apuseni.

„Va dau un mesaj de incredere, va faceti treaba in fiecare seara, sunt si lucruri pe care trebuie sa le imbunatatim, dar eu nu voi accepta o invinovatire a celor de aici, dar nici a celor ca stau prin zapezi, prin nameti.

Vreau sa fim pregatiti cum am fost si iarna trecuta si vreau ca toata lumea sa fie pregatita in dispozitiv, vreau ca structurile nationale, ca autoritatile locale sa fie pregatite”, a declarat premierul Victor Ponta in deschiderea comandamentului intrunit la Palatul Victoria.