A refuzat vesmântul papal cu blana de hermină

La doar câteva minute de la anunţarea alegerilor din Capela Sixtină de la Roma, maestrul de ceremonii i-a oferit noului Papă vesmântul papal roşu cu blana de hermină pe care l-a purtat predecesorul lui Jorge Bergoglio, Papa Benedict al XVI-lea.

Răspunsul noului Suveran Pontif: „Nu mulţumesc, monsenior. Poartă-l tu. Carnavalul a luat sfârşit!”

Acesta a fost primul semn din multele apărute de miercuri încoace, de la alegerea cardinalului argentinian Jorge Bergoglio ca noul Papă al Bisericii Catolice, sub numele de Francisc I. „Era «Regelui-Papă» şi a «Curţii» de la Vatican s-au încheiat”, a comentat Massimo Franco, unul dintre editorialiştii politici recunocuţi ai Italiei care scrie pentru „Corriere Della Sera”.

„Era suficient să priveşti chipurile şocate a multor oameni de curte când şi-au dat seama de semnificaţia acestui prim gest al noului Papă”, comentează la rându-i David Willey, corespondent BBC News la Roma.

Modest, dar glumeţ

Totuşi, în sobrietatea lui Francisc I s-a întrezărit şi spiritul de glumă, după cum a povestit arhiepiscopul New York-ului, Timothy Dolan, care a participat la cina festivă de după alegerea Papei. „Am ciocnit în cinstea lui, iar când el a ciocnit în cinstea noastră, a spus: «Dumnezeu să vă ierte», ceea ce ne-a făcut pe toţi să râdem”, a declarat arhiepiscopul Dolan.

Apartamentul papal, inutil de mare

Un alt moment care a ridicat multe sprâncene de uimire a fost luarea în primire a apartamentului papalde către Francisc I. Oficialii Vaticanului au îngenuncheat în timp ce arhiepiscopul George Gaenswein, administrator al locuinţei papale şi secretar al fostului Papă Benedict, căuta întrerupătorul pentru a lumina apartamentul. Când „s-a făcut lumină”, Papa Francisc ar fi spus: „Camera asta este pentru 300 de persoane. Eu n-am nevoie de atâta spaţiu”.

Fără grabă în căutarea secundului

La a patra zi de la alegerea conducătorului Bisericii Catolice, noul Papă încă nu şi-a desemnat „numărul 2” de la Vatican, secretarul de stat. Cardinalii italieni şi monseniorii care au coordonat activitatea Vaticanului sub Papa Benedict al XVI-lea şi-ar dori să fie reconfirmaţi în funcţii, dar mulţi vor fi dezamăgiţi, potrivit BBC News. Papa Francisc I internţionează să-şi aleagă subalternii în propriul ritm, iar sursele de la Vatican susţin că acesta va face schimbări semnificative în săptămânile care vor urma.

Autosuficient în treburile lumeşti

Un alt factor care a răspândit surprindere în rândurile observatorilor de la Vatican este că noul Papă nu are niciun secretar sau persoană de ajutor care să-l însoţească, în pofida vârstei venerabile de 76 de ani şi a sănătăţii sale expuse riscurilor, dat fiind că trăieşte cu un singur plămân încă din adolescenţă. Toate acestea intră în contradicţie cu perioada fostului Pontificat, când arhiepiscopul George Gaenswein care era umbra personală a lui Benedict.

Totodată, la doar câteva ore de la alegerea sa la şefia Vaticanului, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a plecat să se roage la Bazilica Sfântul Petru. Înainte de rugăciune, el s-a dus la hotelul unde se instalase pe perioada conclavului pentru a-şi plăti factura şi a-şi lua bagajele. Nu a trimis pe altcineva să efectueze aceste mici „treburi lumeşti”, ci a ales să se ducă personal, folosind o maşină banală, nu limuzina pusă la dispoziţie de Vatican. După rugăciune, el s-a dus să-şi viziteze un prieten bolnav internat într-un spital din capitala Italiei.

Noul Papă s-a mai remarcat şi prin stilul alimentar frugal, respectând astfel numele pe care şi l-a ales ca Suveran Pontif, Francisc, după sfântul  Francisc de Assisi. În calitate de cardinal în Argentina, el obişnuia să călătorească prin Buenos Aires folosind mijloacele de transport în comun şi îşi gătea singur mâncare în micul său apartament din oraş.

Continuându-şi stilul de viaţă econom, el şi-a încurajat colegii preoţi din Argentina să nu cheltuiască bani călătorind până la Roma pentru ceremona de întronare şi i-a îndemnat să ofere suma pe care ar fi plătit-o pe drum săracilor.

În aşteptarea de noi surprize

„Asadar, fiţi pregătiţi pentru noi surprize” din partea lui iezuitului Jorge Mario Bergoglio, care deşi poartă acum numele de Papa Francisc, nu se dezice de modestia care l-a făcut remarcat în lumea catolică argentiniană, comentează BBC News.

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/primele-opt-dovezi-modestie-ale-noului-pap%C4%83-care-074126490.html