Un nou de act normativ, care vizeaza modificarea legii avortului, ar putea schimba regulile dupa care se fac in Romania intreruperile de sarcina la cerere. Daca pana in prezent avortul voluntar era un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, deputatii PDL Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, initiatorii proiectului, doresc ca in viitor femeile sa apeleze si la serviciile unui psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina.

Acesta ar trebui sa le consilieze in privinta riscurilor medicale si psihologice la care se expun in momentul in care apeleaza la aceasta procedura. Apoi, psihologul trebuie sa le dea femeilor care doresc sa faca intrerupere de sarcina un certificat, fara de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arata propunerea de act normativ, sustinuta de 51 de deputati si senatori.

Daca aceasta lege, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, va fi adoptata, intreruperea de sarcina nu se va mai putea face doar in urma unei programari la medicul ginecolog, indiferent daca acesta lucreaza in sistemul de stat sau la privat.

Concret, inainte de a face un avort, romancele vor trebui sa obtina un certificat de la un psiholog, dupa ce au facut cel putin o sedinta de consiliere. In cadrul acesteia, femeii i se vor prezenta si fotografii sau filme despre ceea ce presupune intreruperea de sarcina si se va uita la ecografia embrionului pe care il poarta in pantece. Dupa respectiva sedinta, femeia va trebui sa astepte 5 zile, timp in care initiatorii legii sustin ca ea va reflecta la lucrurile discutate in timpul sedintei de consiliere. Abia dupa aceea va putea sa faca intreruperea de sarcina, daca inca isi doreste acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va apartine exclusiv femeii.