Din acest an, persoanelor fizice si juridice care achizitioneaza vehicule noi, aflate la prima inmatriculare, nu li se mai elibereaza Cartea de identitate, daca, odata cu celelalte acte necesare, nu prezinta la Registrul Auto si Certificatul de Conformitate al vehiculului, in original.

Toate persoanele care achizitioneaza vehicule noi (aflate la prima inmatriculare) incepand cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie sa solicite comerciantului certificatul de conformitate al vehiculului, dealer-ul avand obligatia sa-l elibereze pe loc, se arata intr-un comunicat al RAR.

Certificatul de Conformitate are rolul de a atesta ca vehiculul este conform cu prevederile legislative in vigoare. Absenta Certificatului de Conformitate conduce, in cele din urma, la imposibilitatea inmatricularii autoturismului.

Comerciantii trebuie sa elibereze Certificatele de Conformitate (pe care le obtin de la producatori) pentru toate vehiculele care detin omologare CE de tip. In caz contrar, se fac responsabili de eventualele probleme cauzate cumparatorilor, ce decurg din aceasta situatie.

Prezentarea la Registrul Auto Roman a Certificatului de Conformitate CE in original este necesara pentru toate vehiculele noi (autovehicule, remorci, autovehicule cu 2 sau 3 roti, cvadricicluri, tractoare agricole sau forestiere), cu exceptia, pentru o perioada limitata, a unor autovehicule de transport marfa sau persoane si remorci cu caracteristici speciale, sau a unor vehicule care nu au fost omologate comunitar (cum ar fi unele vehicule care provin din afara Uniunii Europene sau care au fost omologate national).

Registrul Auto Roman precizeaza ca Certificatul de Conformitate este necesar si in cazul vehiculelor noi care detin omologare comunitara de tip si care sunt achizitionate individual din alte state. Documentul va fi, de asemenea, solicitat de la comerciant.

„Pentru a fi siguri ca masura obtinerii Certificatelor de Conformitate va fi pusa in aplicare in termenul legal, fara a crea neplaceri cumparatorilor de vehicule noi, Registrul Auto Roman a desfasurat deja actiuni de informare a producatorilor de vehicule, a reprezentantilor acestora si a comerciantilor de vehicule privind obligatiile ce le revin”, se arata in comunicatul emis de RAR.

Masura este in vigoare inca din 1 ianuarie 2013.