Oamenii de stiinta s-au simtit obligati sa linisteasca spiritele nelinistite de zvonul unui cataclism global, care a luat proportii din ce in ce mai alarmante in ultimele luni. Credintele care isi inchipuie o apocalipsa la sfarsitul lui decembrie 2012 se bazeaza pe o asa-zisa predictie maiasa, extrapolata plecand de la anumite informatii gravate pe o stela situata in El Tortuguero, in Mexic, care prezice ca decembrie 2012 corespunde finalului unui ciclu. Insa in realitate, maiasii nu au anuntat niciodata sfarsitul lumii, de altfel acesta este un concept cu totul strain in viziunea lor asupra cosmosului.

In plus, civilizatia maiasa, considerata de oamenii de stiinta din prezent drept experta in astrologie, se baza pe un sistem de numarare a anilor infinit. De altfel, persoanele care au cunostinte aprofundate despre aceasta civilizatie stiu ca anumite stele ale calendarelor maiase gasite in America Latina, depasesc chiar anul 4000. Acest zvon nu este, intr-adevar, decat a mia predictie care anunta apocalipsa, inscriindu-se intr-o lunga traditie de legende care vestesc sfarsitul lumii.
Oricum, anuntul unui cataclism mondial provoaca panica si reactii din cele mai irationale la anumite persoane. Prin urmare, NASA s-a simtit obligata sa dezminta zvonurile, in fata cresterii numarului de persoane preocupate de acest subiect, mai ales in fata adolescentilor americani. ‘Am primit scrisori de la tineri care spun ca iau in serios propria sinucidere, iar unele mame imi spun ca se gandesc sa isi omoare copiii,’ a declarat David Morrison, un astrofizician al agentiei spatiale americane, care repeta ca ‘nu este nimic adevarat, este doar o fantasma fabricata’.
Printre elementele care demonstreaza ca sfarsitul lumii nu se va intampla pe 21 decembrie 2012, NASA explica faptul ca majoritatea oamenilor de stiinta credibili nu vad nicio amenintare pentru anul 2012 si ca ‘planeta noastra a supravietuit deja 4 miliarde de ani fara prea multe obstacole’. NASA dezminte, de asemenea, teoria din ce in ce mai vehiculata a unei alinieri a planetelor, care ar ameninta supravietuirea noastra. ‘Nicio aliniere de planete nu este prevazuta pentru urmatoarele decenii si chiar daca s-ar produce o astfel de aliniere, efectul acesteia asupra planetei Pamant ar fi neglijabil’, explica in continuare oamenii de stiinta. In fiecare an in luna decembrie, Pamantul si soarele se aliniaza cu centrul aproximativ al Caii Lactee, insa acesta este un eveniment obisnuit si fara consecinte. De altfel, au avut deja loc alinieri ‘majore’ in 1962, 1982 si 2000, fara sa fi provocat catastrofe.
Toate teoriile pseudo-stiintifice au fost dezmintite
O alta teorie a Apocalipsei combatuta de NASA: cea a unei planete minuscule, ‘maronie’, numita Nibiru, Planeta X sau Eris, care s-ar apropia de Terra si ar ameninta cu distrugeri masive. Si de aceasta data, oamenii de stiinta afirma in mod explicit: este vorba despre o ‘farsa de pe Internet’. ‘Daca Nibiru sau planeta X ar fi reala si s-ar indrepta spre Terra, cu un eventual impact in 2012, astronomii i-ar fi putut urmari deja traiectoria timp de cel putin un deceniu, si aceasta ar fi vizibila cu ochiul liber astazi. In mod incontestabil, aceasta planeta nu exista’, explica acestia. Planeta Eris, in schimb, este o planeta reala, ‘insa o planeta pitica asemanatoare lui Pluto, care va ramane in sistemul solar extern’.
Teoria ‘deplasarii polilor’ este, de asemenea, o teorie demontata de agentia spatiala americana. Este vorba despre o rotatie a suprafetei Terrei cu 180 de grade in jurul nucleului sau. Conform NASA, aceasta este ‘imposibila’. ‘Exista deplasari lente ale continentelor’, insa o asemenea viteza nu este posibila. ‘Polaritatea magnetica a Terrei’, care ar genera perturbari fatale ale campului magnetic terestru, este de asemenea o predictie absurda. O inversare magnetica are loc, intr-adevar, aproximativ o data la 400 000 de ani, insa ‘fara niciun pericol pentru Terra’.
In sfarsit, teoriile care prezic sfarsitul lumii ca fiind cauzat de un meteorit, o uriasa furtuna solara, radiatii solare distrugatoare sau un impact cu o planeta fantoma nu sunt altceva decat nonsensuri denuntate de NASA. Aceasta dispune de un program (Ancheta Spaceguard) de detectare a asteroizilor cu mult timp inainte ca acestia sa se apropie de Terra. Numeroase comete si asteroizi sau atins deja planeta, insa s-a stabilit ca nu este prevazut niciun risc de coliziune majora pentru urmatoarele luni. Ultimul impact important a avut loc acum 65 de milioane de ani, si a dus la disparitia dinozaurilor.
In ceea ce priveste teoriile care au legatura cu soarele, NASA precizeaza ca activitatea solara are un ciclu periodic, cu varfuri din 11 in 11 ani. In timpul acestor varfuri de activitate, eruptiile solare pot provoca, ‘in cel mai rau caz’, o intrerupere a comunicatiilor prin satelit, insa nu exista un risc deosebit asociat anului 2012. Ciclul solar 2012-2014 este prevazut a fi un ciclu ‘mediu’, fara diferente intre ciclurile precedente, de-a lungul istoriei.
Oamenii de stiinta americani nu sunt singurii care demonteaza astfel de teorii. In Franta, CNRS (Centrul National de Cercetare Stiintifica) a postat un video online pentru a ridica valul minciunii de pe amalgamurile difuzate in ultimele luni cu privire la pretinsul sfarsit al lumii anuntat de maiasi.
Singurul eveniment stiintific major pe care planeta noastra il va cunoaste la 21 decembrie are loc in fiecare an si se numeste soltitiul de iarna in emisfera nordica, sau solstitiul de vara in emisfera sudica. La aceasta data, planeta va cunoaste cea mai lunga zi (in emisfera sudica) si cea mai scurta zi (in emisfera nordica).