Lista completa a membrilor noului Cabinet Ponta a fost facuta publica de Guvern, intr-un document de presa remis redactiei noastre. In plus, Executivul a transmis si programul de guvernare al USL pentru perioada 2013 – 2016.

Potrivit documentului de presa al Executivului, iata lista completa a ministrilor desemnati:

1.  Victor-Viorel Ponta – prim-ministru
2.  Liviu Nicolae Dragnea – viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice
3.  Daniel Chitoiu – viceprim-ministru, ministrul finantelor publice
4.  Gabriel Oprea – viceprim-ministru
5.  Daniel Constantin  –  ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale
6.  Titus Corlatean  –  ministrul afacerilor externe
7.  Radu Stroe – ministrul afacerilor interne
8.  Mircea Dusa ministrul – apararii nationale
9.  Mona Maria Pivniceru  –  ministrul justitiei
10.  Rovana Plumb – ministrul mediului si schimbarilor climatice
11.  Varujan Vosganian – ministrul economiei
12.  Dan Nica – ministrul pentru societatea informationala
13.  Eugen Gheorghe Nicolaescu –  ministrul sanatatii
14.  Remus Pricopie – ministrul educatiei nationale
15.  Mariana Campeanu  –  ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice
16.  Eugen Orlando Teodorovici – ministrul fondurilor europene
17.  Relu Fenechiu –  ministrul transporturilor
18.  Daniel Constantin Barbu – ministrul culturii si cultelor
19.  Nicolae Banicioiu – ministrul tineretului si sportului
20.  Liviu Voinea – ministrul delegat pentru buget
21.  Lucia Ana Varga – ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura
22.  Dan – Coman sova – ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de  interes national si investitii straine
23.  Maria Grapini  –  ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism
24.  Constantin Nita ministrul delegat pentru energie
25.  Mihnea Cosmin Costoiu – ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica
26.  Mihai Alexandru Voicu – ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul
27.  Cristian David  – ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni
28.  Doina Adriana Pana – ministrul delegat pentru dialog social

Programul de guvernare: Obiectiele pentru urmatorii 4 ani

Potrivit programului de guvernare, noul Cabinet Ponta isi propune sa continue „lucrurile bune incepute in ultimele sapte luni”. „Obiectivul central consta in realizarea unui echilibru corect intre consolidarea fiscala sustenabila si relansarea economica, intre economic si social, intre nevoia unui stat puternic si reducerea risipei din banul public”, se arata in document.

Iata cateva dintre obiectivele principalelor domenii:

Buget

 • Un ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016.
 • Mentinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016, respectand criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.
 • Atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB in 2014 si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016.
 • Mentinerea ponderii datoriei publice totale in PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht.
 • Realizarea unei Strategii de management a datoriei publice dupa model polonez, transpusa prin lege, care sa includa masuri automate de ajustare in cazul depasirii unor praguri ale datoriei.
 • Realizarea tuturor pasilor necesari pentru trecerea, odata cu bugetul anului 2014, la programare bugetara multianuala conform bunelor practici internationale in domeniu.

Cultura

 • Elaborarea, supunerea spre dezbatere publica si promovarea legislativa a Codului Patrimoniului Cultural, in vederea realizarii unei protectii efective si eficiente a patrimoniului cultural si a introducerii sale in circuitul national si international.
 • Instituirea Sistemului National de Educatie si Formare in domeniul patrimoniului construit, cu integrarea mecanismului de atestare a specialistilor si expertilor in domeniu.
 • Finalizarea inventarierii si clasarii patrimoniului national construit si mobil si intarirea dispozitivului legal si a mijloacelor administrative de salvare, protejare si punere in valoare a monumentelor istorice si de arhitectura, ca si a siturilor si ansamblurilor urbane si a monumentelor de for public.

Educatie

 • Cresterea performantei sistemului romanesc de invatamant;
 • Asigurarea politicilor de echitate sociala;
 • Asigurarea deprinderilor si competentelor care sa permita dezvoltarea personala, intelectuala si profesionala din perspectiva invatarii pe tot parcursul vietii;
 • Deschiderea sistemului de educatie, formare profesionala si cercetare catre societate, catre mediul social, economic si cultural;

Fonduri europene

 • Eficientizarea administrarii banilor europeni, prin crearea unui minister al fondurilor europene care isi va asuma functia de Autoritate de Management unica, asigurand un sistem de management suplu, coerent, unitar si performant.
 • Accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rata de absorbtie in intervalul 50%-80% pana la 31 decembrie 2015.
 • Evaluarea urgenta si realista a posibilitatilor reale de implementare si absorbtie ale fiecarui program operational, si in mod special a proiectelor majore care concentreaza cea mai mare parte a fondurilor europene.

„Elaborarea prezentului Program de Guvernare a tinut cont de o serie de factori care creeaza premisele de evolutie a Romaniei pentru urmatorii patru ani. Este vorba despre situatia economica dificila din Uniunea Europeana – cel mai important partener comercial al nostru – despre asteptarile populatiei si votul categoric exprimat pe 9 decembrie, despre angajamentele pe care Romania si le-a asumat in fata partenerilor sai europeni si euroatlantici, precum si despre realitatea economica si sociala din tara. Toate acestea impun o abordare responsabila a actului de guvernare, care sa serveasca intereselor imediate ale cetatenilor, dar si obiectivelor pe termen mediu si lung ale societatii romanesti”, se mai arata in document. Documentul complet  AICI !