Documentul inminat Presedintelui Barosso de catre Traian Basescu, se pare ca este un „tratat de pace” semnat miercuri de catre USL si de catre Traian Basescu. Documentul a fost inminat in acel mod ostentativ liderilor europeni, neobisnuit, tocmai datorita continutului, si a faptului ca inminarea s-a facut doar de una din parti. Astfel Bruxelles-ul pe de-o parte a primit anumite asigurari in ceea ce priveste deciziile politice viitoare, pe de alta, cosemnatarii primesc sprijinul CE pentru indeplinirea celor asumate.
In mare s-a stabilit persoana primului ministru – Victor Ponta – si calendarul desemnarii Guvernului, s-a asigurat nesuspendarea lui Basescu de la Cotroceni, independenta institutiilor statului si s-au stabilit anumite limite privind politica externa a Romaniei, privind numirile din justitie si continuarea acordului cu FMI si UE. Legea electorala e si ea pe lista alaturi de scaderea numarului de parlamentari.

Insa, documentul nu contine foarte multe detalii, ca urmare partile vor incerca sa ramina in litera celor stabilite, fara insa a respecta spiritul documentului. Fiecare va incerca sa forteze cealalta parte sa incalce cele continute in document, astfel incit sa-i puna in carca incalcarea acestuia. Primele clenciuri deja s-au produs odata cu anuntul consultarilor de luni.

Pactul de Coabitare convenit, miercuri noaptea, la Cotroceni între liderii USL și președintele Traian Băsescu ar putea fi făcut public, luni, odată cu nominalizarea lui Victor Ponta pentru funcția de premier.

Documentul pe care Băsescu urmează să-l facă public este același cu cel înmânat, joi, la Bruxelles de Traian Băsescu, liderilor europeni, respectiv Martin Schultz, Francoise Hollande și Manuel Barroso.

Documentul semnat, se pare, de domnul Victor Ponta conține principii generale privind coabitarea între viitoriul guvern Ponta și președinția de la Cotroceni.