Uniunea Social Liberala a inceput procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Procedura a debutat OFICIAL odata cu depunerea actului de acuzare la Birourile permanente ale Senatul si Camerei Deputatilor. Se stie ca pentru a asigura SUCCESUL operatiunii USL avea nevoie ca de aer de modificarea Legii de organizare a Curtii Constitutionale in sensul anularii avizului obligatoriu de la sfarsitul procedurii de suspendare si pastrarea doar a celui consultativ de la inceputul procedurii – asta s-a rezolvat ieri din Ordonanta de urgenta.

A mai ramas inca o restanta fara de care USL nu va avea nici o sansa la referendumul de demitere a presedintelui. Pana acum nici un lider al USL nu a putut sa indice cand si cum s-a modificat Legea referendumului in sensul abolirii provederii conform careia presedintele poate fi demis cu jumatate plus un din totalul alegatorilor inscris in listele electorale. Pentru succesul operatiunii trebuia introdusa prevederea prin care presedintele poate fi demis cu jumatate plus un din alegatorii care se prezinta la urne.

Sa fi doar o scapare? Sa se fi rezolvat pe tacute si problema asta? Foarte posibil sa fie si una si alta, dar va da extrem de prost sa fie prima varianta si sa se incerce remedierea problemei in timpul procedurii deja demarate. In principiu o procedura declansata pe o legislatie trebuie sa mearga la capata pe acea legislatie, in caz contrar ar insemna schimbarea regulilor jocului in timpul jocului.
In acest moment in vigoare se afla Legea modificata de PDL si care prevede ca presedintele poate fi demis la referendumul de demitere cu jumate plus unu din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale.