USL a depus, astăzi, cererile de revocare din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că el nu va convoca sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea în acest sens a USL este „neconstituţională şi nelegală”.

„Eu nu pot să convoc în sesiune extraordinară, deci nu voi putea trece pe ordinea de zi un astfel de demers al lor, atât timp cât nu respectă legea şi Constituţia. Nu o să trec niciodată pe ordinea de zi, să le iasă din cap”, le-a spus Vasile Blaga ziariştilor.

Blaga a precizat că nu va convoca o sesiune extraordinară pe tema revocării preşedintelui Senatului pentru că este neconstituţională o astfel de solicitare, menţionând că într-o decizie a Curţii Constituţionale se spune clar în ce condiţii poate fi schimbat preşedintele unei camere. „Nu voi convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pentru că este şi neconstituţională, există şi decizia CC care spune clar în ce condiţii poate fi schimbat preşedintele camerei şi de asemenea este şi în Regulament”, a precizat Blaga.

Întrebat dacă ar putea fi suplimentată ordinea de zi a sesiunii extraordinare deja convocate cu solicitarea USL de revocare, Blaga a spus: „Doar dacă voi fi eu de acord. Eu nu voi fi de acord”.

Roberta Anastase a spus că „este o procedură ciudată, în afara Constituţiei şi nu poate fi supusă la vot”. Ea a precizat că, procedural, revocarea din funcţiile de preşedinte al Camerei sau al Senatului se poate face conform hotărârilor Curţii Constituţionale, la propunerea grupului parlamentar care a dat mandatul iniţial pentru funcţia de preşedinte şi cererea se supune votului plenului doar în urma unei astfel de propuneri.

Anastase a mai spus că, dacă cererea de revocare va fi transmisă de către USL Biroului Permanent, ea va face ceea ce a anunţat şi Vasile Blaga respectiv nu va convoca Biroul Permanent.

Update: 22 54: Valeriu Zgonea este noul presedinte al Camerei Deputatilor

Deputatii l-au votat pe Valeriu Zgonea, liderul deputatilor PSD in functia de presedinte al Camerei Deputatilor – 161 Pentru si ZERO abtineri si voturi impotriva. La vot au participat177 de El o inlocuieste in functie pe Roberta Anastase.

UPDATE 22:22 Plenul Camerei Deputatilor a decis in aceasta seara revocarea din functie a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor – 160 pt si 1 imp. Revocarea a venit ca urmare a solicitarii grupurilor PSD si PNL din Camera Deputatilor si dupa ce la Senat Vasile Blaga a fost revocat si inlocuit cu Crin Antonescu.

Urmeaza ca plenul Camerei Deputatilor sa decida votarea lui Valeriu Zgonea in fruntea Camerei Deputatilor.

UPDATE 21:58 – Deputaţii au început votul în ceea ce priveşte hotărârea de revocare din funcţie a Robertei Anastase. Parlamentarii UDMR sunt prezenţi în sală, dar se abţin de la vot.

UPDATE 21:23 – A început dezbaterea, în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, revocării Robertei Anastase.

UPDATE 20:44 – Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în unanimitate, după retragerea membrilor PDL, revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor.
Biroul Permanent al Camerei s-a reunit într-o şedinţă în care se va decide convocarea unei sesiuni extraordinare, în această seara, în care se va lua în discuţie revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 20:19 – Călin Popescu Tăriceanu: „Suntem într-o procedură perfect democratică. În orice ţară democratică, preşedintele parlamentului este dat de majoritatea parlamentară. Nemulţumirea este firească pentru PDL, care acum două luni era pe cai mari. Instituţia Avocatului Poporului nu devenise decât o unealtă a lui Băsescu. Tema suspendării preşedintelui nu este principala preocupare a USL, dar este evident că toate aceste conflicte sunt provocate de Băsescu. Dacă acesta va continua să obstrucţioneze, cred că avem nevoie de un alt preşedinte.”

UPDATE 20:14 – Vasile Blaga: „Nu pot să stau pasiv nicio clipă la acest atac la adresa democraţiei. Nici măcar nu au motivat această revocare. Numai eu puteam convoca Biroul Permanent. Toate aceste observaţii apar în contestaţia pe care am trimis-o deja la Curtea Constituţională. Există deja patru decizii ale CCR care confirmă că preşedinţii de camere pot fi schimbaţi doar de grupul parlamentar din care fac parte.”

UPDATE 19:44 – Şedinţa Comisiei juridice în care se discută revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului a fost reluată marţi seară.

Roberta Anastase nu participă la această şedinţă.

Şedinţa Comisiei juridice a fost întreruptă pentru ca deputaţii să participe la lucrările plenului reunit al Parlamentului.

UPDATE 18:39 – Ioan Oltean, secretar general PDL: „3 iulie este ziua în care democraţia a murit în România”.

UPDATE 18:32 – Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost amânată, astfel că revocarea din funcţie a preşedintelui acestui for, Roberta Anastase, nu poate fi supusă la vot. În acelaşi timp, Anastase a declarat: „Colegii noştri de la Senat vor contesta această hotărâre a Senatului. Curtea Constituţională va aşeza lucrurile pe făgaşul norma. Înlocuirea lui Vasile Blaga s-a făcut încălcându-se toate procedurile.

UPDATE 18:05 – Crin Antonescu este noul preşedinte al Senatului, liderul PNL fiind ales cu 73 de voturi.

UPDATE 17:43 – Cu 70 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi o abţinere, senatorii au votat revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga.

UPDATE 17:31 – Toni Greblă, senator PSD: „Revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga este necesară.”

UPDATE 17:24 – Vicepreşedintele Senatului, Ion Chelaru, a fost desemnat de Biroul Permanent, să conducă şedinţa de plen. Cvorumul minim era de 63 de senatori, în sală fiind prezenţi 71 de parlamentari. Şedinţa are pe ordinea de zi suspendarea preşedintelui Vasile Blaga şi alegerea unui nou preşedinte al Senatului.

UPDATE 16:08 – Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a reunit, în absenţa Robertei Anastase, pentru a discuta solicitarea depusă de USL pentru revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al forului legislativ. De la şedinţa conducerii Camerei lipsesc reprezentanţii PDL. UDMR este reprezentat la şedinţă. Surse din USL au declarat că Valeriu Zgonea ar urma să fie numit preşedinte al Camerei Deputaţilor după revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 16:05 – „Eu şi colega mea vom sesiza la Curtea Constituţională acest act ilegal. Noi nu ştim ce vor face ei, dacă vor încălca prevederile constituţionale. Este foarte posibil ca din această seară să avem doi preşedinţi la Senat şi doi la Camera Deputaţilor” – Vasile Blaga

„O sesiune extraodinară poate fi convocată doar de preşedinţii celor două Camere. Deci aceste decizii sunt în afara Constituţiei. Convocarea Birourilor s-a făcut în mod ilegal. Noi nu ne opunem acestei convocări, însă nu o putem face pentru că nu este constituţional” – Roberta Anastase

UPDATE 15:28 – Deputatul Valeriu Zgonea este propunea USL pentru a prelua preşedinţia Camerei Deputaţilor în condiţiile în care mandatul Robertei Anastase va fi revocat, a declarat Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei inferioare a Parlamentului. „Are experienţa, capacitatea organizatorică şi diplomaţia necesară pentru a gestiona o asemenea importantă funcţie”, a explicat Viorel Hrebenciuc, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:53 – Biroul permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17:00, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi alegerea unei noi persoane. Biroul permanent s-a întrunit în absenţa preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenţi la şedinţă 7 din cei 11 membri ai Biroului şi, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), aceştia au votat în unanimitate convocarea sesiunii extraordinare.

În replică, Vasile Blaga a declarat că este „o lovitură de Stat”. „USL confiscă instituţiile statului. Practic asta este o lovitură de stat”, a declarat preşedintele Senatului.

UPDATE 11:06 – Parlamentarii USL doresc să-l propună pe liderul liberal Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al Senatului, informează România TV. Pentru şefia Camerei Deputaţilor, social-democraţii ar urma să-l propună pe Valeriu Zgonea.