Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer ne obliga sa ne obisnuim cu arsita. Locuitorii de la oras resimt cel mai greu aerul fierbinte din zilele de vara. Stilul de viata modern si temperaturile din ce în ce mai ridicate ne fac sa suportam foarte greu canicula.

Verile foarte calde cu care ne-am confruntat în ultimii ani nu vor disparea foarte curând, sustin cercetatorii de la marile universitati din întreaga lume. Efectul de sera si schimbarile climatice au dus la aparitia unor temperaturi din ce în ce mai mari, iar lucrurile nu sunt pe cale sa se schimbe. Cel putin în urmatorii 60 de ani, arata o analiza a oamenilor de stiinta de la Stanford University (SUA).

„Potrivit estimarilor noastre, zone întinse de pe glob sunt pe cale sa se încalzeasca atât de rapid încât, pâna la jumatatea acestui secol, chiar si cea mai racoroasa vara va fi mai fierbinte decât cea mai calda din ultimii 50 de ani”, spune coordonatorul studiului, profesorul Noah Diffenbaugh.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au analizat aproximativ 50 de modele climatice din secolul XX si XXI si au studiat datele privind temperaturile înregistrate în ultimii ani. Daca în urmatorii 70 de ani Europa din zona mediteraneeana va fi direct afectata de valuri din ce în ce mai mari de caldura, nici România nu va scapa de veri calde. Temperaturile caniculare înregistrate în ultimii ani nu mai sunt o raritate.

De unde vine canicula

„Si la noi în tara se constata deja o tendinta de crestere a temperaturii medii, dar si a pragurilor temperaturilor extreme, cu valori mai ridicate vara si iarna, comparativ cu anotimpurile de tranzitie”, spune climatologul Roxana Bojariu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). „Aceasta tendinta, evidentiata si în cresterea frecventei si intensitatii valurilor de caldura si a secetelor, va continua si în viitor în conditiile schimbarii climatice provocate de emisiile gazelor cu efect de sera”, explica Bojariu. Pe de alta parte, meteorologul Dumitru Balta crede ca nu se poate trage o concluzie ferma în acest sens si spune ca cea mai calda vara din ultimii ani a fost cea din 2007.

Zilele caniculare sunt cele definite ca având temperaturi maxime ce trec de pragul de 35 de grade Celsius.  „Astfel de conditii apar, de obicei, când un câmp de presiune ridicata se extinde dinspre Atlantic spre toata Europa Sudica sau când avem circulatii atmosferice care aduc deasupra tarii noastre mase de aer din zona nord-africana sau din Orientul Apropiat”, spun specialistii în meteorologie. De fapt, circulatia maselor de aer si schimbarile înregistrate în ultima vreme în acest sens este factorul determinant în aparitia zilelor caniculare, greu de suportat de organism.

Originea caniculei

Termenul de „canicula” vine de la cuvântul latin „canis” (câine). Canicula este specifica perioadei 22 iulie-23 august, când Steaua Sinus din Constelatia Câinele Mare rasare si apune odata cu Soarele.

44,5 grade Celsius. Aceasta este temperatura maxima  absoluta atinsa în România. Valoarea a fost înregistrata la data de 10 august 1951, în localitatea Ion Sion (Râmnicelu, judetul Braila).

44,3 grade Celsius. Aceasta este cea mai apropiata temperatura de maxima absoluta, înregistrata recent. Valoarea a fost atinsa la data de 24 iulie 2007,  în localitatea Calafat, judetul Dolj.

Cum se împart zilele toride

Zile de vara. Temperaturile maxime depasesc la amiaza valoarea de 25 de grade Celsius.

Zile tropicale. Temperaturile maxime ating sau depasesc la amiaza valoarea de 30 de grade Celsius.

Canicula. Zile în care temperaturile ajung la peste 35 de grade Celsius, la amiaza. Aceste perioade sunt caracterizate prin arsita si zapuseala.

Coduri de canicula

Specialistii în meteorologie si climatologie folosesc patru coduri de canicula. Acestea sunt:

Codul verde (pâna în 35ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00). Meteorologii afirma ca  nu sunt necesare masuri specifice.

Codul galben (35 – 38ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00). În acest caz se instituie masurile specifice de alerta.

Codul portocaliu (38 – 40ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00). Meteorologii sustin ca în acest caz se instituie masurile de mobilizare maxima.

Codul rosu (peste 40ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00).  Se instituie masurile de mobilizare maxima.