Retragerea sprijinului politic pe care PNL i-l acorda actualului peşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, a fost, până astăzi, puţin comentat de presa giurgiuveană. O facem noi, pe surse alternative.
Apropriaţi ai lui Dumitru Beianu spun că acesta îşi dorea mai mult decât conducerea Consiliului Judeţean şi după ce va fi câştigat un al doilea mandat cu sprijinul PNL (USL) să încerce să preia în forţă şi conducerea organizaţiei judeţene a PNL, folosindu-se de primari care i-ar fi fost loiali în schimbul favorizării la distribuţia banilor proveniţi de la Consiliul Judeţean.
De cealaltă parte, liberalii spun că de aproape un an, Beianu nu mai accepta să se consulte cu conducerea PNL, se înconjurase de doi-trei apropriaţi, cu care făcea strategii pentru al doilea mandat, strategii care dictate de aeştia şi nu de intersele politice şi administrative nu ar fi fost tocmai corecte şi ar fi creat tensiuni în rândul celor mai mulţi primari provenind din PNL.
În faţa acestor semnale, spun sursele liberale, s-a gândit o strategie care să descurajeze orice trădare ulterioară alegerilor locale. Liberalii s-au temut ca după aceste alegeri o serie de aleşi locali să nu defecteze şi să se trezească în situaţia că, prin diverse tertipuri juridice, aceştia nu mai răspund la comanda partidului, sau chiar mai rău să facă jocurile altor formaţiuni politice. Ca atare, li s-a cerut tuturor membrilor PNL care vor fi desemnaţi să candideze pe o funcţie eligibilă să-şi depună pe hârtie o demise în alb, care să poată fi folosită în situaţia în care aceştia vor dori să migreze către un alt partid sau vor refuza să pună în practică Programul de guvernare al USL.
Liberalii au gândit această solicitare atât ca pe un gir al fidelităţii faţă de partid şi de USL, cât şi ca pe un test de sinceritate, fără aparatul Poligraf. Pe metoda clasică a hârtiei de turnesol, care indică dacă un mediu este acid sau bazic. În cazul lui Beianu s-a dovedit că “acesta este acid şi corosiv”, el fiind singurul membru PNL care a refuzat să-şi înainteze demisia pe hârtia de… turnesol a bunei credinţe.
Aceleaşi surse mai susţin că atitudinea lui Beianu ar fi fost încurajată şi doi membri marcanţi ai PNL, Dragoş Ujeniuc şi consilierul judeţean Georgeta Mihuţ, care zilele trecute şi-ar fi prezentat demisiile din PNL.