În Vinerea din Săptămâna Patimilor, facem pomenirea morţii şi îngropării Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Fiul lui Dumnezeu a murit pe cruce, însă, moartea Sa nu este drum spre stricăciune, deoarece ea cuprinde în sine începutul invierii. Nu întâmplător, Prohodul Domnului începe prin cuvintele: „În mormânt, Viaţă, pus ai fost, Hristoase!”. Pentru că El este Viaţa, piatra nu mai rămâne peste mormântul Său, semn că el este gol.

În Vinerea Mare, la Vecernia săvârşită dimineaţa, se scoate Sfântul Epitaf în mijlocul bisericii. Credincioşii vin şi se închină şi sărută Epitaful. Apoi trec pe sub masă pe care este pus Epitaful, gest care simbolizează că moartea noastră va fi doar o trecere. Paradoxal, venim să prăznuim moartea şi îngroparea Domnului şi prin aceasta ne împărtăşim de viaţă.

Jertfa Mântuitorului care reprezintă un act de ascultare şi de iubire, un act de mijlocire unică şi permanentă, o trecere de la moarte la viaţă.

In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.