Asa cum stim din istorie marile imperii si-au impus intotdeauna traditiile si zeitatile asupra popoarelor cucerite. Si atunci ca si acum substratul economic era argumentul de baza pentru care se impuneau aceste modificari asupra maselor. La fel este si astazi. De exemplu, pe neobservate sarbatoarea crestina a Nasterii lui Isus a fost inlocuita cu „venirea” unui mos gras imbracat in rosu ” care ne aduce cadouri”  si care, pe fond, ne constrange SA CUMPARAM pana ne da sangele pe nas tot ce ne iese in cale fara sa ne mai gandim cumva la Pruncul Isus.

Iepurasul de Paste, deasemenea este un import suprapus peste Sarbatoarea Crestina a Invierii Lui Isus.

Iepurasul acesta este importat de la americani. Americanii au preluat personajul de la indieii . Ei bine, indieni aveau o sarbatoare de primavara, a soarelui, in care obiceiul era ca toti copii sa merga prin iarba in intinderea campiilor sa culeaga oua din cuiburile ascunse intre plante. Cand mergeau prin iarba dupa oua copii vedeau iepurii fugind si credeau ca oualele acelea sunt cadouri aduse pentru ei de iepurii pe care ii vedea fugind din calea lor 🙂

Poate ca sunt prea categoric cu un inocent iepure. M-ar placea, totusi, ca dincolo de cadori, cumparaturi fara masura si iepuri de ciocolata sa nu uitam de sacrificiul lui Isus si de Ziua Invierii Lui .

Pepi Mustateanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.