De când s-a instalat la Palatul Victoria, noul premier are o cotă de încredere comparabilă cu a liderilor Opoziţiei, potrivit barometrului „Adevărul“, realizat de IMAS.Premierul Mihai Răzvan Ungureanu pare să fi echilibrat lupta politică, fiind primul personaj din tabăra PDL aflat în topul încrederii după mai 2010, când guvernanţii au tăiat salariile şi au crescut TVA.

Fără un astfel de „balast” în spate, Ungureanu se bucură încă de un cec în alb. Astfel, potrivit sondajului IMAS pe luna martie, liderul PSD, Victor Ponta, este cotat cu 25,9% în timp ce MihaiRăzvan Ungureanu are 25%, iar liderul liberal, Crin Antonescu – 24,6%.

Şi în luna februarie, cei trei politiceni aveau cote apropiate. Astfel, liderul PSD, Victor Ponta, eracotat cu 23,7%, şeful PNL, Crin Antonescu, cu 23,3%, iar Mihai Răzvan Ungureanu cu 22,3%.
În acest fel, PDL are, teoretic, un atu în bătălia de imagine pentru alegerile parlamentare dinacest an, în condiţiile în care fostul premier Emil Boc are doar 7,7%, şi nu poate fi o locomotivăpentru partid.
Nici preşedintele Traian Băsescu, care se bucură de încrederea a doar 10,6% dintre români numai poate juca acest rol Deocamdată însă, relaţia dintre Ungureanu şi PDL s-a dovedit a fidificilă. La o zi după ce premierul vorbea la postul public de televiziune despre reducerea CAS,preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat în Parlament pentru a cere creşterea salariilorbugetarilor.
Mai mult, după câteva zile, Traian Băsescu a afirmat explicit că nu este de acord cu reducerea CAS, pentru că ar avantaja sectorul privat, în timp ce „reîntregirea” salariilor s-ar adresasectorului de stat, afectat de reduceri.
În plus, Mihai Răzvan Ungureanu a stârnit nemulţumirea liderilor Coaliţiei după ce a amânataprobarea unei hotărâri de Guvern prin care erau alocate fonduri pentru primăriile conduse dePDL. De altfel, deputatul PDL Cezar Preda l-a acuzat public pe premier că a provocat probleme înaprtid prin refuzul său.
Guvernarea rămâne nepopulară
În aceste condiţii, nu este de mirare că popularitatea lui Ungureanu nu s-a răsfrânt în modspectaculos asupra instituţiei pe care o conduce – Guvernul, populat, în cea mai mare parte, cuminiştri membri de partid. În ianuarie 2012, în timpul protestelor de stradă care îl vizau, printrealţii, pe premierul Emil Boc, cota de încredere a românilor în Guvern era de 11,4%.
În februarie, luna în care Mihai Răzvan Ungureanu s-a instalat la Palatul Victoria, cota deîncredere în instituţie a ajuns la 13,3%. În martie, 12,5% din cei intervievaţi răspundeau că auîncredere în Guvern. Sondajul relevă, pe de altă parte, o cotă de încredere ridicată de care sebucură fostul preşedinte Ion Iliescu – 14,3%.
Iliescu, veşnic tânăr politic
Paradoxal, Iliescu stârneşte mai multă încredere decât o serie de politicieni în activitate, deşi afost preşedinte în timpul unor evenimente controversate, cum ar fi mineriadele. Ion Iliescu aîmplinit 83 de ani şi nu mai poate candida la preşedinţie, el câştigând deja două mandate.
Arafat rămâne preferatul românilor
Raed Arafat are o cotă de încredere de 71,3%, ocupând detaşat prima poziţie în topul privindîncrederea în personalităţile publice, deşi este în scădere cu aproximativ cinci procente faţă deluna trecută.
Conform barometrului „Adevărul”, realizat de IMAS în luna martie, Arafat îl devansează cu peste45% pe următorul clasat, Victor Ponta, cu un procent de doar 25.9%.
Popularitatea lui Raed Arafat a stârnit atât interesul PDL cât şi a USL, el fiind ofertat pentru acandida la alegerile locale din vara acestui an. PDL a încercat să îl convingă să intre încompetiţia pentru Primăria Capitalei.
Şeful SMURD se situează pe primul loc în încrederea românilor pentru a doua lună consecutiv,conform sondajului IMAS.
SURSA: adevarul.ro

2 COMENTARII

  1. Eu ştiam că Ungureanu nu este de la PD-L,aşa că nu prea ţine cu imaginea aia pe care zici că o reperează. Băiatul ăsta are alte sarcini prioritare, şi astea ţin de imaginea lui Băselu, care atunci când are interes îl doare în spatele cotului de PD-L sau de oricine altcineva

  2. mie imi place ca mru este incadrat…la sondaj de catre pontac si porumbac sau mai bine zis,cum se reintilneste un sef(mru) cu doi sifonari…d-ale serviciilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.