Conform http://opiniagiurgiu.ro in anul 2010, Directia Generala a Finantelor Publice Giurgiu era plasata pe locul 43 pe tara, intr-un top al gradului de realizare al programului de incasari, stabilite de Ministerul Finantelor.
Din luna decembrie 2010, dr. ec. Virginia Velican a preluat conducerea institutiei, iar rezultatele au inceput sa apara.
“Gradul de incasare era de 70%, ceea ce ne plasa pe locul 43 pe tara. Masurile pe care le-am impus au dart roade, iar in noiembrie 2011 am ajuns pe locul doi pe tara cu un grad de colectare de 97%, ceea ce in Giurgiu nu se mai intamplase de 10 ani.
Nu pot spune ca am facut mai mult decat ceea ce se face in mod obisnuit: munca si disciplina. Am ramas uimira de faptul ca aici nu se aplica masura de executare silita – indifferent de coloratura politica. Nu se aplica legea. Ei bine, eu asta am facut, am aplicat legea. Sigur ca, in parallel, am facut si o minima educatie fiscal a contribuabililor, in sensul in care acestia trebuiau sa cunoasca anumiti termini, cum ar fi conformarea voluntara – adica ceea ce declara sa si plateasca. Pentru a nu se ajunge la masura de executare silita. De asemenea, am eficientizat partea de control in zona de evaziune, care era mult in urma… Toate aceste masuri dure, dar legale, au avut un efect benefic in incasari, asadar rezultate bune…”.
Virginia Velican are o experienta de 23 de ani in “meserie”. Economist pana in anul 1996. Din ’96 pana in 97’, sef serviciu contabilitate. Pana in anul 1999 a fost director financiar la Danubiana, apoi a detinut aceeasi functie la Tofan Group, iar din 2004 pana in 2006 a fost director si director general adjunct la Rafo Onesti. A urmat apoi functia de director executiv la Directia de Finante Ilfov.