Toţi cei care au habar de politică au auzit în ultimele săptămâni de intenţia Puterii de a organiza şi un referendum la un loc cu alegerile locale. Ideea e ca prin acest artificiu procentele PDL şi UNPR să se mai inmulţească puţin. Posibilitatea unui asmenea referendum a fost evocat pentru prima dată în public de preşedintele Traian Băsescu. El vorbea de un referedum constituţional – în ideea că până atunci parlamentul se va fi pronunţat pe revizuirea Constituţiei.

Nu se ştie acum ce fel de referendum va fi până la urmă… Ideea e că Puterea are neaparată nevoie de un referendum pe reţeta deja brevetată de preşedintele Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009. Va fi ceva de genul – Sunteţi de acord să fie mai puţin parlamentari? Cred că este evident care va fi răspunsul 🙂 Noutatea e că azi ministrul Administraţiei şi Internelor ne-a anunţat că „Suntem pregătiţi şi pentru referendum, dacă se va decide. Deja avem sumele de la buget, nu este o problemă organizarea simultană”, a declarat Berca.

După ce a scăpat porumbelul… ministrul a spus că decizia aparţine totuşi coaliţiei şi că speră să existe „suficientă minte limpede şi din partea opoziţiei” pentru a găsi o soluţie comună dacă într-adevăr se doreşte schimbarea Constituţiei.

Ministrul Gabriel Berca a mai spus că nu este posibilă monitorizarea video a tuturor secţiilor de votare la alegeri, aşa cum s-a întâmplat în Rusia, din cauza costurilor prea mari pe care le-ar presupune achiziţionarea echipamentelor video performante, dar a afirmat că după 22 de ani România poate organiza alegeri corecte.

„Cred că după 22 de ani suntem capabili să organizăm alegeri corecte în România. Problema nu este ce se întâmplă în ziua alegerilor, ci ce se întâmplă înainte de ziua alegerilor, dacă se dă mită electorală”, a mai spus Berca.

PDL doreşte ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc simultan cu alegerile locale, astfel încât alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate conform noii legi fundamentale, a declarat, luni, Emil Boc, care a făcut apel la opoziţie să revină în Parlament în acest scop.

1 COMENTARIU

  1. constitutia tembela a lui iorgovan trebuie schimbata,prea sunt multe punctele neclare sau ambiguee. in ce priveste referendumul,pai mai fu unu votat si ce,s-a schimbat ce s-a hotarit la referendum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.