La invitaţia fundaţiilor irlandeze Comber şi Prosper Fingal, Administratorul Public al judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu, a efectuat în cursul săptămânii trecute o vizită în Irlandala Dublin, pentru un schimb de experienţă în ceea ce priveşte protecţia socială a persoanelor cu handicap şi dezinstituţionalizării persoanelor vârstnice şi îngrijirea acestora în locuinţe sociale.

“Nu este prima dată când merg la Dublin, dar continui să rămân uimit de sistemul de protecţie socială pe care l-au pus la punct Irlandezi. Este un sistem care funcţionează foarte bine şi din care ne putem inspira pentru a perfecţiona serviciile sociale din judeţul Giurgiu. Am remarcat în mod deosebit grija pe care statul irlandez o acordă persoanelor cu dizabilităţi, toate drepturile acordate acestora fiind acordate direct de către stat acestor persoane, evitând astfel disfuncţionalităţile ce pot apărea pe un circuit birocratic mai lung. Tocmai de aceea voi propune în Comisia de Muncă a PNL să se aibă pe viitor în atenţie acest model prin modificarea legii, astfel încât pe viitor şi în România toate plăţile să se facă direct de către stat şi să se elimine ca intermediar administraţiile locale. Am mai avut ocazia să mă întîlnesc aici cu membri ai fundaţiei maghiare OSI (Open Society Fundations)  care are o mare experienţă în acest domeniu, în special în Croaţia şi care şi-a dorit să colaboreze cu Consiliul Judeţean Giurgiu. Am participat, de asemenea la o întâlnire organizată la Universitatea Limerick, poate cea mai prestigioasă universitate din Irlanda, unde am făcut schimb de informaţii cu profesori de psihologie din cadrul acestei universităţi şi am rămas plăcut surprins că ştiau destul de multe despre eforturile pe care le facem noi în judeţul Giurgiu, pentru care am fost, de altfel şi felicitaţi. Mai mult, vineri, 16 martie, specialişti din cadrul Universităţii Limerick se vor întâlni la Bucureşti cu colegi din Universitatea Bucureşti, întâlnire la care a fost invitat să participe şi Consiliul Judeţean Giurgiu, singura administraţie locală invitată, ceea ce mă face să fiu onorat că fac parte dintr-un astfel de colectiv constituit la nivelul judeţului Giurgiu,”, a mai spus Muscalu.

Dovada aprecierii activităţii de protecţie socială pe care o desfăşoară Consiliul Judeţean Giurgiu o constituie şi scrisoarea adresată reprezentantului judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu de către europarlamentarul irlandez, Mairead McGuinness,  al cărei conţinut îl redăm mai jos.

 

Stimate domnule Muscalu,

Ştiu că aţi fost recent în Irlanda şi am sperat să pot să mă întâlnesc cu dumneavoastră, ca membru al Parlamentului European şi al Intergrupului pentru persoane cu handicap.

Sunt familiarizat cu evoluţii pozitive  din judeţul Giurgiu şi modul în care iniţiativele dumneavoastră oferă pentru ţara dumneavoastră un model foarte eficient pentru o soluţie la problema naţională a dezinstituţionalizării.
De asemenea, este  salutar modul cum  se derulează parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Giurgiu şi Fundaţia Comber în ceea ce priveşte serviciile de îngrijire zilnică în locuinţele sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Poate că pe data viitoare când sunt în Irlanda, am putea avea şansa de a ne întâlni.
Cu stimă,

Mairead McGuinness, europarlamentar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.