Preşedintele PNl Crin Antonescu vorbeşte pentru prima dată despre o problemă ridicată foarte des în ultima vreme de adversarii politici – că ar întârzia dimineaţa pentru că nu se trezeşte.

Reporter: Prima întrebare pentru dumneavoastră astăzi – spuneţi-ne cât de mult v-au afectat afişele cu dumneavoastră prin oraş cu greva parlamentară, cu bani pe care îi plăteşte populaţia.
Crin Antonescu: Obişnuinţa de a-mi vedea chipul pe ziduri e ceva mai veche. Nu m-am simţit niciodată confortabil cu chestiunea asta, dar afişele pedeliştilor chiar n-au însemnat nimic pentru mine.
Reporter: Greva parlamentară în sine consideraţi că a adus ceva util pentru mine, ca român, sau pentru colegul meu?
Crin Antonescu: Da, cred, altfel n-aş face această grevă sau n-am face această grevă. Cred că a adus o limpezire a apelor, cred că a adus măcar mesajul că opoziţia este hotărâtă să pună capăt compromisurilor care n-au sens şi să sublinieze, fie şi printr-un astfel de gest extrem în practica parlamentară, faptul că nu mai putem continua în felul acesta cu batjocorirea instituţiei fundamentale a democraţiei, batjocorirea de către putere, de către abuzurile ei, prin nerespectarea tuturor regulilor esenţiale ale vieţii parlamentare.
Reporter: Domnul Victor Ponta spunea într-un interviu pentru „ZideZi.net” că peste zece ani Traian Băsescu nu va mai fi pe scena politică românească. Dumneavoastră cine consideraţi că va fi pe prima scenă, în lumina reflectoarelor, peste zece ani?
Crin Antonescu: Nu ştiu, e greu de spus. Nu sunt Dumnezeu, nu sunt nici măcar Lăzăroiu, n-am de unde să ştiu lucruri care se vor întâmpla peste zece ani. Din punctul meu de vedere, e foarte puţin probabil ca Băsescu să mai fie, dar nu este exclus, n-am nicio garanţie în sensul acesta. Spuneam cândva că politica românească e un joc cu păpuşi care îşi dau lovituri fatale, dar în care nu moare niciuna niciodată. Nu ştiu. Cred, de pildă, că Victor Ponta va fi, sunt aproape convins de lucrul ăsta, cred că, nu ştiu, cel puţin jumătate dintre actorii politici din corpurile parlamentare, din conducerile partidelor actuale, vor fi. Politicienii, cum aţi văzut, trăiesc mult şi nu văd de ce foarte mulţi dintre cei care astăzi sunt în 30-40 de ani nu vor fi şi peste zece ani, ba chiar 50-60. V-am spus: trăiesc mult!
Reporter: Un exerciţiu de imaginaţie – ce aţi fi spus dumneavoastră în faţa Parlamentului dacă aţi fi fost în locul lui Traian Băsescu?
Crin Antonescu: Când?
Reporter: La ultima sa prezenţă în Parlament.
Crin Antonescu: N-ai cum să fii în locul lui Traian Băsescu. N-am cum să mă pun eu în locul lui Traian Băsescu. Totul diferă la noi: biografia, mentalitatea, filozofia politică, gusturile. Eu sunt convins, sper din tot sufletul că n-aş fi ajuns vreodată, fiind în locul lui Traian Băsescu, adică în funcţia lui, să mă adresez unui Parlament pe jumătate gol.
Reporter: La un moment dat aminteaţi de Mişcarea Populară, Albă-ca-Zăpada, Fetiţa cu chibrituri şi alte asemenea personaje de basm. Nu vi se pare că politica românească a ajuns prea de poveste, adică trebuie să apară Greuceni, zmei şi alte personaje?
Crin Antonescu: Există personaje secundare, auxiliari, servitori, pe înţelesul tuturor, cum ar fi domnul Lăzăroiu şi alţii, care încearcă să inducă această idee, pentru că oamenii politici în slujba cărora lucrează au eşuat, au eşuat lamentabil. Singura lor şansă este să arunce în derizoriu toată scena politică românească, toate partidele din România, toţi politicienii din România. Nu cred acest lucru şi, dincolo de clişeul şi tentaţia locului comun de a spune „toţi sunt la fel, până la urmă totul e un circ”, dincolo de această tentaţie, dacă o învingi, începi să distingi şi vezi că nu toată lumea se joacă, nu toată lumea face parte dintr-un film regizat de alţii, nu toată lumea are corespondent neapărat în poveşti.
Reporter: Apropo de regii, consideraţi că evenimentele din ultimele zile legate de UMF Târgu Mureş fac parte dintr-o regie? Până la urmă, UDMR a obţinut relativ ce îşi doreau? Roberta Anastase spune că UDMR a avut chiar o atitudine prea puternică în situaţia aceasta.
Crin Antonescu: UDMR a avut o atitudine cât se poate de evidentă, chiar ostentativă. UDMR, la propriu, a bătut cu pumnul în masă şi ceea ce nu-i convine domnişoarei Roberta Anastase şi pedeliştilor este că UDMR-ul a ţinut să facă acest lucru în văzul întregii lumi, în văzul întregii ţări, să bată cu pumnul în masă la vedere. UDMR-ul a făcut asta din considerente electorale, UDMR-ul este, la rându-i, destul de disperat, încearcă după ce, guvernând alături de PDL vreme de câţiva ani, şi-au bătut joc în egală măsură de cetăţenii maghiari şi români din această ţară, încearcă acum, pe vechiul culoar naţionalist, pan-maghiarist, pan-hungarist, să se legitimeze ca reprezentant al unor oameni ale căror interese nu le-au reprezentat, de fapt. Şi atunci fac tot acest tapaj, pediştii sunt în situaţia de a fi la dispoziţia UDMR-ului, de a fi în văzul lumii şantajaţi şi de a ceda, şi atunci sigur că lucrul acesta probabil le aduce noi pierderi, mai ales într-o zonă sensibilă pentru ei electoral cum e Transilvania. Pe de altă parte, acţiunea UDMR face parte dintr-un plan clasic şi deja istoric de apropiere prin toate mijloacele de ideea că în România există două naţiuni, că în România există două limbi, dacă s-ar putea, să fie oficiale, şi dacă s-ar putea ca teritoriile în care există o semnificativă minoritate maghiară să devină un stat în stat.
Reporter: Markó Béla a propus eliminarea din Constituţie a asumării răspunderii pe legi. Consideraţi că acest lucru este tot la fel, parte a unei strategii a UDMR-ului de a mai obţine ceva sau de a obţine statul acela?
Crin Antonescu: Nu ştiu, sincer, de ce a făcut-o domnul Markó Béla, sunt însă de acord. Angajarea răspunderii este o procedură care face parte din arsenalul democratic, care este prevăzută, cred, în toate constituţiile şi care trebuie să existe. Problema este că trebuie să avem guverne care să apeleze cu discernământ şi în spiritul Constituţiei la o procedură excepţională, nu să facă din ea o procedură uzuală. Domnul Markó Béla, care a fost complice împreună cu formaţiunea sa politică la 14 angajări de răspundere în doi ani jumate e uşor deplasat, propunând la spartul târgului eliminarea din Constituţie a acestei prevederi.
Reporter: Dacă PDL, partid de dreapta asumat, ar veni la dumneavoastră cu o ofertă concretă, teoretic serioasă, aţi accepta această ofertă? Şi cum aţi prefera PDL, cu Traian Băsescu sau PDL fără Traian Băsescu?
Crin Antonescu: PDL nu este un partid de dreapta, n-are niciun fel de ideologie, PDL nu poate să îi facă cuiva vreo ofertă serioasă, pentru că este partidul care a adunat cele mai multe şi mai jenante minciuni din toată istoria demagogiei româneşti. Nu avem ce discuta cu Partidul Democrat Liberal. Cred că nu va mai exista Partid Democrat Liberal în afara lui sau după Traian Băsescu. N-am deci nicio dilemă în legătură cu toate aceste ipoteze.
Reporter: Consideraţi că structurile sub forma cărora va candida, va intra PDL în alegeri, PDL simplu, PDL Mişcarea Populară, PDL UNPR, UNPR simplu, îi vor avantaja sau vă vor avantaja mai mult pe dumneavoastră, ca USL, în alegeri?
Crin Antonescu: Eu cred că după toate trucurile, diversiunile, potlogăriile, ca să zic un cuvânt simpatic din vocabularul românesc, pe care Băsescu, pedeliştii, asociaţii lor, propaganda lor le-au folosit, cu una în plus sau în minus care ţine de mascarea identităţii nu va mai conta. Va veni o judecată care va fi cea a alegătorilor. Vor ciupi pe ici, pe acolo, vor manipula, vor fura, probabil, dar asta nu va schimba soarta acestui vot. Nu cred că mai pot păcăli încă o dată majoritatea românilor, indiferent cât şi-ar schimba identitatea, doctrina, sexul şi alte lucruri care pot fi schimbate în lumea contemporană.
Reporter: V-aţi donat indemnizaţia sau ce primiţi dumneavoastră la Parlament?
Crin Antonescu: Am donat!
Reporter: Cui?
Crin Antonescu: Am donat unei asociaţii care se ocupă cu ajutorarea copiilor orfani, copiilor din orfelinate, care se ocupă cu încercarea de a le asigura acestora condiţii de viaţă, de dezvoltare, de educaţie cât mai apropiate de cea a copiilor din familii normale.
Reporter: Şi o ultimă întrebare – adversarii dumneavoastră spun că nu obişnuiţi să vă treziţi foarte devreme în fiecare zi. S-a creat o oarecare legendă pe tema asta. Consilierii dumneavoastră, pe partea cealaltă, spun că vă treziţi la 7 dimineaţa. Adevărul trebuie să fie undeva la mijloc?
Crin Antonescu: Nu, adevărul nu este la mijloc. Adevărul este că mă trezesc când vreau eu, indiferent ce cred despre asta prieteni, adversari. Mă trezesc când vreau eu, foarte, foarte des mă trezesc devreme, nu ca să le dau lor socoteală. Mă trezesc devreme pentru că, înainte de toate, mă ocup de educaţia unui copil încă mic care are şcoală de dimineaţă. Mă trezesc devreme pentru că e un timp, cel al dimineţii, mai puţin poluat de televizor, de telefoane, de breaking-news. Dar nu cred că cineva foarte serios poate să ia în discuţie aşa ceva. Când ajungi să discuţi despre un om şi principala acuză pe care i-o aduci este că ai auzit tu că se scoală târziu, înseamnă că eşti un găinar din punct de vedere ideologic, din punct de vedere politic. Mă scol când vreau!
Reporter: Deci ar trebui să vă filmeze cineva dimineaţa când vă treziţi şi ieşiţi!
Crin Antonescu: Păi eu cred că nici nu sunteţi departe de adevăr! De filmat, filmează, că doar filmează pe bugetul statului. Nu-i o problemă, nu? Bugetul are bani pentru aşa ceva. De-aia îi aştept, dacă au înregistrări, dacă au intrat şi în dormitor sau pe unde mai dorm eu – de obicei acolo! -, să vedem la ce oră mă scol. Cred că toată lumea îşi dă seama că aceşti oameni nu au cum să se apere pe fond de întrebările la care trebuie să dea răspuns şi de acuzaţiile care li se aduc. Indiferent la ce oră m-aş scula eu, indiferent cât aş dormi – dar poate nu mă scol deloc, poate dorm 30 de zile la rând! -, problema este că România azi e guvernată de ei, că românii sunt chinuiţi de o guvernare hoţească şi prostească pe care o au ei, indiferent dacă eu dorm sau dacă sunt în stare de veghe. Dacă aş dormi atât de mult pe cât speră ei sau afirmă ei, cred că ar fi ceva mai liniştiţi. Faptul că nu e zi de la bunul Dumnezeu să nu se ocupe de mine sub o formă sau alta arată totuşi că atâta timp cât sunt în stare de veghe – şi sunt cât vreau, repet – fac câte ceva care să-i deranjeze. Şi asta îmi dă o mare bucurie şi dorm liniştit atunci când mă culc şi dorm cât vreau!
Reporter: Înseamnă că atunci când sunteţi în stare de veghe şi vă ocupaţi foarte mult cu politica nu mai aveţi timp şi de altceva? Sau doar dimineaţa, cum aţi spus?
Crin Antonescu: Există puţin timp de altceva atunci când te ocupi de politică. E o ocupaţie păcătoasă, din punctul acesta de vedere, invazivă. Nu e o ocupaţie pe care s-o duci între ora de şi ora de, între 8 dimineaţa şi 5 seara. Este o ocupaţie care îţi invadează şi timpul liber, îţi invadează gândurile… e rău de tot! Nu vă recomand.
SURSA:ZideZi.net

1 COMENTARIU

  1. crinule dute n aia matii ca esti o f i l i t rau de tot.esti o nulitate pentru p n l si la urmatorul congres te lichidam.cum adica te trezesti cand vrei tu pai daca la nivelul asta dam un asemenea raspuns ce sa mai zica nea ion din dealu morii!culca te la loc cat vrei ca presedintele tarii asteia n o sa ajungi niciodata urechila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.