E o întrebare cât se poate de legitimă. Multă lume întreabă de ce trenează începerea proiectului de la Roşia Montană şi care e de fapt miza în condiţiile în care alte proiecte miniere sau industriale cu mult mai multe riscuri nu au nici o problemă (de ex. exploatarea de la Roşia Poieni, exploatarea minieră de la Certej, Centrala Atomoelectrică de la Cernavodă ş.a.m.d). Că unii şi alţii primesc bani să fie ÎMPOTRIVĂ nu a o problemă atât timp cât se mărginesc la a face doar treaba pentru care sunt plătiţi şi nu încep să facă presiuni şi să ameninţe demnitari ai statului.
Aşadar…De ce se manifestă doar împotriva RMGC şi nu împotriva a tot ce foloseşte cianura? Săptămâna trecută minierii din Valea Jiului erau în stradă şi protestau pentru mărirea salariilor şi a condiţiilor de muncă. Nimeni din aşa-zisa societate civilă nu a ridicat glasul să spună ceva împotriva sau în favoarea lor.În aceste condiţii e normal să ne gândim că totul e o comandă referitor la ce se întâmplă la Roşia Montană.
Un exemplu grăitor îl întâlnim în ceea ce s-a dorit a fi o punere faţă în faţă a celor două părţi de la Roşia Montană – Emisiunea „Judecă şi tu” de pe TVR 1 din 23 februarie. Un dialog scurt şi aparent nevinovat scoate la iveală buboiul:
Cosmin Popa: Cred că-i prima ocazie pe care o am eu unul personal. Pentru că mergând pe această problemă a neîncrederii în autorităţile statului mă mir că nu-l văd pe domnul Toma legat cu lanţuri la Cernavodă. Pentru că şi acolo e o tehnologie foarte periculoasă din punct de vedere a securităţii oamenilor, a mediului. Şi văd că toată lumea are încredere în…
Mircea Toma: N-am destule lanţuri pentru câte locuri ar trebui să mă leg în România.
Cosmin Popa: Sunt convins că veţi găsi finanţator pentru a vă cumpăra acele lanţuri domnule Toma.
Hm… Deci se pomeneşte de finanţare şi finanţator. Cine ar fi finanţatul şi cine finanţatorul? Răspunsul îl găsim în scrierile unui alt vajnic luptator ANTI-orice. Mihai Goţiu ne spune într-una dinepistolelesale că finanţatul ar fi Mircea Toma („unactivistal trădării” – susţine Ioan T.Morar), iar finanţatorul Fundaţia Soros.
Mai multe lămuriri despre cum merge şmenu şi cât de profitabil să te angajezi CONTRA ne spune un fost coleg al lui Mircea Toma de la Academia Caţavencu. Ioan T.Morar ne spune într-un editorial – veziAICI– cum e cu lupta împotriva RMGC, cine dă banii şi ce se prestează în schimbul lor.
Ce mai nouă „lovitură” e împotriva Ministerului Mediului. Un pâlc de cetăţeni în frunte cu domnul Toma au protestat împotriva a ce credeţi? Evident că împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Înţelegem că noua ţintă e Marin Anton (PDL), preşedintele Comisiei de Avizare Tehnică a proiectului şi secretar de stat în minister. „Vina” demnitarului e că şi-a spus părerea de specialist în emisiunea invocată mai sus de pe TVR. Nu mă refer aici la activitatea de politician al domnul Marin Anton, preşedintele PDL Giurgiu .
Concluzia e una limpede ca lumina zilei – a fi impotriva proiectului de la Roşia Montană e o afacere profitabilă. Nu sunt un fan al proiectului, dar echidistanţa propovăduită de Agenţia de Monitorizare a Presei trebuie nu doar afirmată ci şi dovedită. În timp ce unii îşi fac plinul după câte o manifestaţie care se termină invariabil prin baruri şi puburi, locuitorii din Roşia Montană trăiesc în aceeaşi mizerie pe un munte de aur.

8 COMENTARII

  1. eu zic ca este destul de simplu in principiu ii finanteaza cine scoate bani din asa ceva. au fost niste jocuri la bursa cu vanzarea si duap cumpararae actiunilor nu doar la rmgc dar si la alte companii, parerea mea este ca acea persoana care finanteaza si cativa europarlamentari finantaeza si ong-urile

  2. BAAAAA su.la bleaga sunteti dispretuiti de 90% din populatie ,acum vreti sa jacmaniti si aurul tarii …lasati-l jig..diilor generatiilor urmatoare care va dispune de mijloace tehnice sa-l exploateze ptr ROMANIA … puscaria sa va manince pe toti PDL-stii care sugeti la licuriciu sef

  3. De ce nu va intrebati cine finanteaza infernala masinarie de promovare a acetui proiect criminal pentru Romania din punct de vedere economic, ecologic, cultural, social? De ce atata graba si disperare de a ne vinde aproape pe nimic cele mai valoroase resurse ale tarii? In 20 ani politicienii au vandut aproape tot si au adus Romania in stadiul in care este azi. A fost un razboi de 20 ani al clasei politice cu poporul si cu resursele acestei tari.

  4. Ma intrebasem si eu asta. Prea se plimba prin toata tara, chiar si la Washington. Totusi, sunt un ONG, de unde au atatea fonduri? oricum, nu pot sa cred ca sunt romani care vor raul semenilor lor, adica rosienilor. Ca nu vor sa le fie si lor mai bine, sa aiba un job si o localitate mai curata!

  5. Marin Anton, domnule, nu va faceti griji. Sunteti un om inteligent, care sustine progresul si in minerit si sunteti de apreciat pentru asta. ar fi fost o problema daca nu sustineati cea mai moderna tehnologie!

  6. Crinuto-pedelista tatii,stai cuminte in banca ta si las-o mai moale cu Anton.Asta e pus pe Jafo si la Giurgiu(cine stie cunoaste).E un escroc de om si un mare tepar,pe unde a trecut nu a mai ramas nimic, a furat cam tot ce se putea.Si asta cu ingaduinta chiar a Marelui Matroz ,cand acum ceva vreme se zbatea ca nu se iau masuri cu privire la marele jaf de la Rafo Onesti.Unde mare administrator era lupul paznic la oi ANTON.Vrei mai multe?

  7. @tepes: daca putea s-o faca statul, de ce n-a continuat-o? noi nu am avut bani de pensii si salarii, de unde si pt minerit? d-aia ne-am bagat in acest parteneriat public-privat. Sa avem castiguri maxime si zero cheltuieli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.