Programul de înnoire a parcului auto va beneficia în anul 2012 de un buget de 120 milioane de lei, iar programul Casa Verde de 100 milioane de lei, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, după ce Guvernul a aprobat Fondul Naţional pentru Mediu.

Ministrul a precizat că speră ca în trei săptămâni posesorii de maşini vechi să poată merge la centrele de casare a acestor autoturisme şi să acceseze programul Rabla.

În cadrul acestora, programul Rabla începe de mâine (n.red. – miercuri) sau de la apariţia în monitor selectarea REMAT-urilor şi a dealerilor şi sper ca în trei săptămâni să pornim efectiv, deci oamenii să poată să predea maşinile la REMAT-uri. Din 2010, de când am schimbat sistemul, am reuşit să casăm 300.000 de maşini vechi, care au dispărut din circulaţie, şi am reuşit prin aceste tichete valorice – de 3.800 de lei fiecare bilet – cetăţenii să cupleze 3 tichete şi au reuşit să achiziţioneze în jur de 100.000 de maşini noi în aceşti ani. Anul acesta pornim deocamdată cu fonduri pentru 30.000 de maşini. În funcţie de cum evoluează piaţa vom putea să suplimentăm această sumă, a afirmat Borbely.

Per total, Fondul de Mediu va beneficia în anul 2012 de 824 milioane de lei credite bugetare şi 1,5 miliarde de lei, credite de angajament.

Din acest buget, încasările din taxa auto însumează 624 de milioane de lei, a precizat ministrul Mediului.

De asemenea, în anul 2012, vor continua proiectele care ţin de programul Casa verde pentru persoane fizice, accesat până în prezent de 43.000 de familii.

În baza acestui program, persoanele fizice pot să-şi cumpere centrale termice bazate pe enrergii regenerabile, beneficiind de prime de la stat în valoare de 6.000 sau 8.000 de lei.

Totodată, din Fondul naţional de mediu vor fi finanţate proiecte privind pădurile, proiecte în programul Casa Verde pentru persoane juridice, precum şi peste 250 de proiecte de alimentare cu apă şi reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă în mediul rural, „deci în localităţi mici care nu puteau să acceseze bani din altă parte”, a precizat ministrul Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.