Legea lustratiei a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, transmite agentia de presa Mediafax. Legea interzice unor categorii de persoane care au fost platite de regimul comunist sa mai ocupe anumite functii publice si sa candideze la ele, pe o perioada de 5 ani.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, in absenta opozitiei, cu 167 de voturi „pentru” si 4 abtineri. 

Proiectul de lege prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

Aceste persoane nu vor mai avea dreptul sa candideze la anumite functii publice, cum ar fi cea de senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judetean, presedinte al Consiliului Judetean sau secretar de stat.

Comisiile parlamentare au intocmit, marti dimineata, raportul la proiectul de lege, aceasta intrand in regim de urgenta in dezbaterea plenului.

Comisiile juridica si pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificari la Legea lustratiei, acestea definind mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care in 2010 a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche a acestei legi.

2 COMENTARII

  1. DOGARU GHEORGHE PRIMARUL COMUNEI MIHAI BRAVU ESTE UN COLABORATOR (ADICĂ UN TURNĂTOR ÎMPUȚIT) AL FOSTEI SECURITĂȚI CA POLIȚIE POLITICĂ. DOVADA ESTE MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI NR 235 DIN 7 APRILIE 2005.

  2. tardiva ! lustratia trebuia facuta in ian.1990,altfel sedeau treburile acum. momentul haios este sa-l auzi pe tataia ilici dindu-si cu parerea de parca eu eram in fruntea tarii atunci,nu el.bombonel condamnatul penal isi permite sa fie si ironic,nu stie el cit de lustrat-lustruit la c u r va fi de catre vinjosii de la jilava,cind ii vor zice” bombo,aplecarea dupa sapun sa te mai lustam-lustruim nitel”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.