Alegerea starostelui

(Incepand de astazi,in fiecare marti, timp de sase saptamani, va prezentam un serial fascinant, o punte pentru regasirea identitatii necesara fiecarui giurgiuvean, multumita domnului Cons. sup. Damian Ancu caruia ii multumim inca o data pe aceasta cale)

Conform lui Scarlat Stăncescu, în „Din trecutul oraşului Giurgiu”, publicată în anul 1935, încă din secolul al XVIII-lea negustorii şi meşteşugarii din Giurgiu erau organizaţi în bresle sau isnafuri (în limba turcă esnaf), având în fruntea lor un staroste care „…avea dreptul de a judeca, de a aplica amenzi, de a hotărî fiecăruia unde trebuie să-şi deschidă prăvălia; păzea ca prăvăliile să fie închise de Paşte şi celelalte douăsprezece praznice mari, hramuri ale anului, când nu era iertat să se vândă. El supraveghea cumpărarea mărfurilor şi, pentru toate aceste sarcini primea o simbrie”. De asemenea avea misiunea de a reglementa raporturile şi obligaţiile dintre ucenici, calfe şi meseriaşi. În această activitate era ajutat de  un ceauş care ţinea evidenţa negustorilor  şi aduna de la aceştia contribuţia pentru vistierie.

Documentele păstrate la Biroul Judeţean Giurgiu al Arhivelor Naţionale, în fondul ahivistic „Prefectura Judeţului Vlaşca” ne permit să urmărim activitatea primului staroste al negustorilor din oraşul nostru, inclusiv conflictele pe care acesta le-a avut cu mai mulţi giurgiuveni – majoritatea negustori şi meşteşugari. Dintre acestea am selectat pentru Dumneavoastră două documente originale din 1830 şi 1831 care se referă la alegerea lui Ghiorghiţă Nicolau în funcţia de staroste, drepturile de care se bucura, dar şi sarcinile pe care le avea de îndeplinit.

Primul document este un înscris pe care l-a primit de la negustorii locali în care se precizau următoarele: Noi toţi neguţătorii cumpănaşi ai Cumpaniei Giurgiului dăm acest înscris supt iscăliturile noastre la mâna Dumnialui jupânului Gheorghiţă Niculau starostia aceştii Cumpănii precum să să ştie că noi mai întâiu la la întocmiria aceştii cumpănii am găsit cu cale pă Dumnialui mai sus numitul a ne fi staroste aceştii cumpănii de unde l-am şi pus dintre noi dându-i şi foaie de numele fieştecăruia şi cu deosebit înscris supt iscăliturile noastre trimiţându-să de noi către Cinstitul Divan ca să ne facă această răgulă de cumpanie.

De unde acum aducându-ne hrisovă şi pecetluituri  de fiştecare nume pentru de a noastră bună voe l-am mulţumit pă numitul care cu cât ni-au lăsat inima puindu în socoteală pierderia de vreme şi rămâneria din negoţul său şi driaptă cheltuială ce au făcut şi de aceia şi acum noi nu suntem vrednici a-i mulţumi pentru aciastă facere de bine ce prin bătaia de cap a Dumnialui am dobândit şi acum iarăşi asemenia de acest înscris al nostru ca şi cel dintâiu de a-l cunoaşte pă mai sus numitul staroste şi ocârmuitor al aceştii cumpănii şi spre a avia acest înscris întăriria l-am iscălit însuşi cu mâinile noastr”, cu precizarea că documentul este semnat de 99 de giurgiuveni.

Al doilea document este aproape asemănător fiind însă din 01 ianuarie 1831 în el precizându-se: că fiecare va trebui să îi dea câte un leu/trimestru pentru a le apăra interesele:

„Adică noi cei carii mai jos ne vom iscăli toţi cumpănaşi ai Cumpaniei oraşului Giurgiu dăm acest înscris de mulţumire la mâna Dumnialui jupân Gheoghiţă Neculau starostia aceştii Cumpanii precum să să ştie că pă anul trecut fiindu-ne Dumnialui staroste la toate tetraminiile (trimestrele?)strângându-ne pă toţi faţă n-am cunoscut de către Dumnialui nici un patahrisis (necaz ?) şi ni-am mulţumit cu totul.

Asemenia şi acum pă acest an următor am pus iarăşi pă Dumnialui ca să ne fie staroste şi pentru triabă Duminalui noi de a noastră bună voie am găsit cu cale ca la toată tetraminiia să-i dăm de fieştecare nume câte un leu asemenia şi pentru toate lucrurile ce ni să va porunci de către Dumnialui să fim supuşi a-i datora ascultare şi spre a-şi avia acest ziapis urmaria întocmai după cum mai sus să coprinde ni-am iscălit însumi-ne”, înscris semnat de 91 giurgiuveni.

 

Cons. sup. Damian Ancu

4 COMENTARII

  1. DA LAUDABILA INITIATIVA DAR CE NE FACEM CA STAROSTELE ALA DE PE VREMURI ERA UN DICTATOR FARA EGAL MAI RAU CA BASESCU AL NOSTRU DE AZI ADICA DE CE SA HOTARASCA EL DOAR EL TOT CE MISCA PRIN TIRG ADICA RAIA TE POMENESTI CA ATUNCI NU EXISTAU OAMENI NEMULTUMITI CA ACUM

  2. fa aceste documente comestibile, onorabile.tradu-le pt public, un public care nu este familiarizat cu semantica, stilul, vocabularul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.