Prefectul judeţului, domnul Robert Ioan Cristoi, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu azi la ora 16.00, ca urmare a primirii atenţionării meteorologice COD GALBEN pentru perioada 12-13 februarie şi avertizării COD PORTOCALIU pentru perioada 13-14 februarie pentru ninsori abundente. La şedinţa condusă de prefectul judeţului au participat subprefectul judeţului, domnul Lucian Dumitru, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Dumitru Beianu, şefii instituţiilor şi reprezentanţii principalilor operatori economici din judeţ.

În cadrul şedinţei a fost prezentată situaţia operativă din judeţ şi au fost stabilite principalele măsuri care trebuie luate pentru limitarea efectelor negative care se pot produce din cauza precipitaţiilor abundente sub formă de ninsoare.

1. Începând din dimineaţa zilei de 12 februarie vor intra în dispozitiv echipajele mixte formate din cadre militare de la ISU, IJJ şi ITPF în localităţile Mihăileşti, Clejani, Prundu, Călugăreni, Roata de Jos şi Toporu. Un echipaj al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie – Filiala Giurgiu este pregătit să intervină alături de forţele specializate pentru acordarea primului ajutor.

2. Pe măsură ce se va constata că drumurile judeţene vor deveni impracticabile preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Dumitru Beianu le va declara închise, cu avizul Serviciului Poliţie Rutieră. Tronsoanele de drum închise şi rutele ocolitoare vor fi comunicate de urgenţă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Vlaşca” al judeţului Giurgiu pentru a le aduce la cunoştinţa membrilor CJSU şi CLSU.

3. Pentru a degaja traficul pe DN5 în zona comunei Daia s-a dispus redirecţionarea maşinilor de transport rutier (TIR) spre zona PECO Remuş. Pe drumurile unde va exista pericolul creării de ambuteiaje personalul IPJ însoţit de un utilaj de deszăpezire va dirija traficul în coloană de 20-30 maşini.

4. Înfiinţarea unui centru de colectare a ajutoarelor pentru persoanele aflate în nevoie în cadrul unui centru comercial, urmând ca acestea să fie distribuite în funcţie de solicitările adresate Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu.

5. În funcţie de evoluţia situaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu poate decide întreruperea temporară a cursurilor, despre acest lucru informând în timp util profesorii şi elevii.

6. Tronsoanele de căi ferate Giurgiu-Grădiştea şi Giurgiu-Videle sunt închise.

7. In Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu se circulă normal şi nu sunt restricţii de tonaj.

8. Unităţile spitaliceşti din judeţ nu sunt afectate şi funcţionează în condiţii normale.

9. Pacienţii care au nevoie de dializă, aflaţi în evidenţa DSP Giurgiu, au fost internaţi în unităţile spitaliceşti.

10. A fost recomandat primarilor să aibă în vedere ca gravidele în lună terminală, cardiacii, dializaţii, bolnavii cronic cu probleme grave, copii grav bolnavi – să fie îndrumaţi spre spitale. Familiile cu copii mici să aibă medicamente de primă urgenţă pentru a putea fi consiliaţi telefonic de medici, provizii de medicamente, lapte praf, alimente, apă, etc. Dacă există persoane vârstnice, în imposibilitatea de a-şi întreţine condiţiile de supravieţuire (încălzire, hrană) să fie ajutaţi de persoane desemnate de primarie. De asemenea, aceştia au obligaţia să asigure permanenţa la sediul primăriei şi să fie în măsură să distribuie alimente, apă, ceai persoanelor înzăpezite.

11. Pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, personalul de la bezele de deszăpezire acţionând pentru degajarea acestora de zăpadă. Sunt închise traficului 7 tronsoane de drumuri judeţene şi un tronson de drum naţional.

 

În cadrul şedinţei CJSU s-a stabilit ca toate echipajele specializate ale instituţiilor sau operatorilor economici care asigură funcţii de sprijin în cazul producerii fenomenelor meteo periculoase să acţioneze în această perioadă având ca principală prioritate salvarea vieţii.

 

Pentru a putea realiza prioritizarea apelurilor prin Serviciul 112 astfel încât să putem gestiona în mod corespunzător situaţiile de urgenţă semnalate recomandăm populaţiei să utilizeze numărul de urgenţă 112 numai dacă au viaţa în pericol.

 

 

 

SECRETARIAT TEHNIC PERMANENT AL CJSU GIURGIU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.