Termenul de infiintare a unei firme va fi redus, de saptamana viitoare, la aproximativ 3 zile, precizeaza Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Astfel, incepand cu data de 6 februarie, persoanele care vor sa isi infiinteze o firma nu se vor mai adresa Fiscului pentru obtinerea certificatelor pentru spatiul cu destinatie de sediu social si a adeverintelor privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, ci oficiilor registrului comertului (ORC).

ONRC si Fiscul au simplificat formalitatile administrative privind infiintarea unei firme, astfel incat cererile de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social vor fi preluate de la oficiile registrului comertului, odata cu cererile de inregistrare avand ca obiect inmatriculari/schimbari de sediu social si vor fi transmise administratiilor finantelor publice, alaturi de actele doveditoare ale dreptului de folosinta depuse.

Inclusiv premierul Emil Boc declarase zilele acestea ca, incepand de saptamana viitoare, vor fi aplicate masurile simplificate de infiintare a firmelor. Noua procedura se va aplica de luni, 6 februarie.

“Incepand de saptamana viitoare, putem da o veste buna mediului de afaceri cu privire la simplificarea procedurilor administrative, in sensul reducerii duratei de infiintare a unei firme”, a declarat, la finalul sedintei Guvernului de luni, Emil Boc.

Prin urmare, administratiile finantelor publice vor emite si transmite la oficiile registrului comertului certificatele pentru spatiul cu destinatie de sediu social si adeverintele privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, in termenele prevazute de Ordinul ANAF nr. 2.111/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, modificat recent de Ordinul ANAF nr. 78/2012.
Mai exact, ordinul precizeaza ca cererile de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social si de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social depuse in prima jumatate a programului de lucru se solutioneaza in aceeasi zi. In schimb, cererile depuse in a doua jumatate a programului de lucru se solutioneaza in prima jumatate a programului de lucru din ziua imediat urmatoare.

Asadar, persoanelor care vor sa porneasca o afacere li se va pune la dispozitie formularul “Cerere de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social” la ORC, solicitantii avand doar obligatia de a atasa timbrul fiscal corespunzator, in original.

“Consecinta directa a acestor masuri o reprezinta faptul ca perioada aferenta tuturor formalitatilor necesare infiintarii unei firme se comprima integral in termenul de 3 zile”, se arata in comunicatul de presa al ONRC.

Conform declaratiilor premierului, consilierul de stat Andreea Paul Vass va supraveghea cu atentie aplicarea noii proceduri. Totodata, consilierul precizase, intr-o postare pe blogul personal, ca Romania se afla pe locul 63 in lume din perspectiva usurintei de a deschide o afacere, fiind necesare aproximativ 10 zile pentru a inregistra firma .

“Astfel, incepand cu 6 februarie 2012 perioada de infiintare a unei societati va fi diminuata de la 10 zile la 3 zile. Oficiul National al Registrului Comertului introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare infiintarii unei societati online, fara costuri financiare suplimentare si cu economie substantiala de timp. Antreprenorul va trebui sa se prezinte in persoana la Oficiile Registrului Comertului sau la notar doar pentru obtinerea specimenului de semnatura”, explica Andreea Paul Vass.

Aceasta mai precizeaza ca „Romania face astfel un pas urias pentru a se apropia de bunele practici europene. In urma acestor modificari, antreprenorul va economisi o uriasa cantitate de energie, de timp si de bani”.

3 COMENTARII

  1. De luni, firmele se vor infiinta in doar trei zile – SI VOR DA FALIMENT IN DOUA ZILE!
    La cata incompetenta zace in institutiile statului – la finante, la somaj, mai ales la itm – ma mir ca mai sunt inca firme cu sediul in tara asta. Cred ca au mai ramas numai patronii care fac afaceri din pasiune sau pentru subzistenta, cei care trag bani din contracte cu statul, SAU MAI BINE ZIS DIRECT DIN PORTOFELUL CONTRIBUABILILOR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.