Guvernul italian a decis ridicarea restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari , incepand din 1 ianuarie 2012, a anuntat Ministerul roman al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale intr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului de presa, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, apreciaza decizia guvernului italian de ridicare a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor, incepand cu 1 ianuarie 2012.

„Ne bucura decizia guvernului italian. Prin eliminarea restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari, executivul italian transmite un semnal important, in acord cu valorile si drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare si arata ,in acest fel, ca respecta tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Apreciem aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat in Italia, traiesc si muncesc aproximativ 1 milion de romani. Italienii ne arata in acest fel ca recunosc plus valoarea pe care romanii o aduc in economiile tarilor de destinatie”, a declarat Sulfina Barbu.

Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei Romaniei din aceasta tara o scrisoare prin care este notificata incetarea restrictiilor impuse romanilor, incepand cu 31 decembrie 2011.

„Asta inseamna ca, de la 1 ianuarie 2012, piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani„, se mai arata in documentul de presa.

Potrivit sursei citate, ultimele demersuri ale Ambasadei Romaniei in Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011, cand au fost remise scrisori ale ambasadorului roman in Italia catre ministrii italieni de externe, muncii si de interne. Demersurile au fost dublate de intalniri cu expertii de resort din institutiile italiene decidente. Scrisoarea partii italiene face referire la demersurile Ambasadei Romaniei in Italia, din 16 decembrie 2011.

Ministerul muncii mai explica in comunicatul de presa ca decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca romanii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15).

Ultimele date ale Institutului National de Statistica din Italia, arata ca in aceasta tara, traiesc si muncesc 968.576 de romani.
Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand cu 1 ianuarie 2007. Oficialii italieni au impus atunci restrictii in anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Domeniile in care romanii au putut lucra fara restrictii sunt: agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata, munca sezoniera. In toate celelalte domenii, muncitorii romani aveau nevoie de permis de munca. Saptamana trecuta, la intalnirea cu atasatii de munca, ministrul muncii a atras atentia ca in Italia nu exista restrictii majore pe piata muncii, insa trebuie sa fim extrem de atenti la contractele de angajare, pentru ca exista inca situatii de munca ilegala, in special, in domeniul ingrijirii la domiciu. Specialistii nostri au elaborat ghiduri si proceduri, prin care muncitorii nostri sa fie corect informati. Intrucat cei mai multi cetateni romani nu fac parte din sindicate, nu au acces atat cat ar trebui, la informatie. Ministerul Muncii din Romania va supraveghea din ianuarie si va verifica impreuna cu echipele specializate din Italia, si firmele care angajeaza cetateni romani, cu contracte de doar patru ore pe zi, desi acesteia muncesc cu program normal. In cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.