Guvernul bulgar va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 1% până în 2013, însemnând 19%, şi va înfiinţa o poliţie fiscală. Declaraţiile îi aparţin ministrului bulgar de Finanţe care a acordat un interviu cotidianului Standart.
Potrivit Ministrului de Finanţe, Simeon Djankov, o reducere a TVA până la 18%, aşa cum s-a vrut în urmă cu câţiva ani, ar fi imposibilă în condiţiile crizei actuale, însă o reducere mai mică de 1% este ,,foarte probabilă”. În prezent, taxa pe valoare adăugată, la vecinii bulgari este de 20% faţă de 24% în România, iar cota unică de 10%, faţă de 16% în România. Potrivit lui Djankov, măsura este menită să evite o scădere a cererii pe fondul aşteptărilor pentru un TVA mai mic.
Firmele româneşti se înregistrează cu sutele la vecini
Taxele mai mici din Bulgaria i-au atras şi până acum companiile româneşti. Potrivit autorităţilor din Ruse, 400 de firme româneşti au fost înregistrate în Bulgaria în ultimul an, datorită taxelor favorabile. Companiile româneşti beneficiază de un TVA cu 4 % mai mic şi de impozitul pe venit mai scăzut cu 6 %.
Sofia declară război fraudei în domeniul TVA
Cu privire la poliţia fiscală pe care vrea să o înfiinţeze, Simeon Djankov a subliniat că o astfel de autoritate funcţionează deja în 18 ţări din Uniunea Europeană. Oficialul a precizat că pentru început poliţia fiscală se va ocupa în mode special de frauda în domeniul TVA. În care poliţia fiscală funcţionează bine, guvernul de la Sofia va lua în considerare exxtinderea competenţelor autorităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.