Povestea lui Mos Craciun cel durduliu, imbracat in rosu si care viziteaza copiii cu o sanie trasa de reni, este destul de noua in istoria noastra. Insa, in fiecare an, reuseste sa mobilizeze intreg mapamondul, astfel incat aproximativ sase saptamani din an ni-l petrecem in lumina beculetelor din instalatia de brad, a ghirlandelor si, mai ales, a cumparatului de cadouri.

Mos Craciun-ul zilelor noastre il are la origine pe Sinterklaas, un personaj din folclorul olandez care, impreuna cu ajutoarele sale Zwarte Piet, aduce cadouri copiilor in noaptea de dinaintea Sfantului Nicolae. Insa, inca din secolul al 17-lea, britanicii il aveau pe Father Christmas, un batran jovial, imbracat in verde, care simbolizeaza spiritual Craciunului.

Povestea lui Mos Craciun, cel cu elfii ajutatori si renii zburatori, incepe undeva pe la inceputul secolului al 19-lea si merge, dupa cum bine stim, pana in zilele noastre. Mai exact, in anul 1821, a fost publicata o carte in care se regasea o poezie cu autor anonim care facea referire la Old Santeclaus, un batranel care venea cu o sanie trasa de reni sa aduca daruri copiilor.Personajul a fost, ulterior, preluata si imbunatatita.

Putem vorbi despre Mos Craciun ca despre un brand de marketing din momentul in care Coca Cola l-a imbracat in alb si rosu. Da, costumatia i-a fost aleasa de celeabra companie producatoare de bauturi.

Se spune ca, daca ar exista, Mos Craciun ar vizita peste 822 de copiii pe secunda pentru a le lasa cadourile. Cateva teorii ale fizicii cuantice demonstreaza ca acest lucru este posibil.

Mai stiati ca..

  • Prima instalatie de brad a fost folosita in 1895?
  • Obiceiul de a trimite felicitari de Craciun dateaza din prima jumatate a secolului al 19-lea?
  • Rudolph a fost creat pentru o campanie publicitara?
  • Renul cu nasul rosu se numea initial Rollo, apoi Reginald si Robert pana a ajunge la Rudolph?
  • Primul pom de Craciun artificial a fost facut de germani din pene de gasca vopsite in verde?
  • In Statele Unite ale Americii, Craciunul a devenit sarbatoare nationala in 1870

TOATE ACESTE MOTIVE AR TREBUI SA NE AMINTEASCA FAPTUL CA DE CRACIUN SARBATORIM NASTEREA DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS SI NU UN MOS GRAS IMBRACAT IN ROSU!

1 COMENTARIU

  1. Ce (NU) stiu multi despre Craciun, sau uita din prea multe griji(sarmale, carnati, caltabos, cadouri, petreceri, brad, instalatie electrica):Craciunul e o minune care a schimbat lumea pentru vecie…Si daca nu gasim in suflete minunea Craciunului, nu o vom putea afla sub niciun brad…nu o vom putea gasi in tolba niciunui Mos, oricat instarit, oricat de inspirat.
    Sarbatori cu bine, Giurgiu-net!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.