DIICOT a ridicat un italian şi trei români pentru fraudarea unor bănci din Uniunea Europeană cu 5 milioane de euro. Pentru prinderea lor, anchetatorii au colaborat cu autorităţile judiciare din Bulgaria, Italia şi din Ulaanbaatar, Mongolia. Suspecţii se află în acest moment la audieri, după ce au fost prinşi în flagrant.

Banca de la care au încercat cei trei români şi italianul să scoată 5 milioane de euro este o sucursală BRD din Giuleşti. Italianul Pierluigi Llesio a spus procurorilor DIICOT că este reprezentantul Camerei de Comerţ a Italiei. Toţi cei patru suspecţi, doi originari din Giurgiu, se află acum la sediul DIICOT, unde sunt audiaţi de procurori.

Suspectii,pe nume „George Petrescu (56 de ani), Tiberiu Ţuţu (26 de ani), Allesio Pierluigi (49 de ani), cetăţean italian, şi Vladimir Cojoc (53 de ani), au constituit un grup infracţional organizat, acţionând transfrontalier, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din fraudarea unor unităţi bancare din Uniunea Europeană”, a declarat Nadina Spânu, purtător de cuvânt al DIICOT.

Hăţiş de firme din Bulgaria, Ucraina, Mongolia şi Brazilia

Conform procurorilor, membrii grupării identificau bănci din diverse state europene şi utilizând instrumente financiare de plată în care erau consemnate date fictive, le depuneau spre decontare, urmărind încasarea în mod fraudulos a unor sume de bani.
În această modalitate, învinuiţii au fraudat o unitate bancară din România, folosind un bilet la ordin (promissory note) având înscrise date nereale şi dispoziţia de plată a sumei de 5.000.000 de euro în favoarea învinuitului George Petrescu.
Pentru a îngreuna verificările de conformitate, învinuiţii au utilizat date aparţinând unor societăţi comerciale şi financiare din Bulgaria, Ucraina, Mongolia sau Brazilia.
Învinuiţii au fost depistaţi joi în flagrant delict în timp ce încasau în această manieră suma de 5.000.000 euro.
Procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Bulgaria, Italia şi din Ulaanbaatar, Mongolia.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO, suportul tehnic şi informativ fiind asigurat de către DOS şi SRI.
Cercetările continuă în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor, mai spune DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.