Incepand din 2012, vor intra in vigoare cateva modificari in ceea ce priveste asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Va oferim astazi toate detaliile.
De la 1 ianuarie 2012, cresc limitele de despagubire, adica acele sume maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurari in cazul in care sunteti prejudiciati. In Romania, limitele de despagubire respecta sunt fixate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu respectarea cerintelor europene.

Mai exact, din 2012, plafonul maxim de despagubire pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, creste la 1.000.000 euro de la 750.000 de euro, cat a fost in 2011.

De asemenea, limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate ajunge la de 5.000.000 euro de la 3.500.000 de euro, plafonul  stabilit pentru anul 2011.

Aceste limite maxime de despagubiri sunt stabilite in euro, insa vor fi calculate in lei, la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Noile limite de despagubire au fost aprobate prin Ordinul CSA nr. 14/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 858.

Bonus malus se va aplica si persoanelor juridice

O alta modificare importanta care intra in vigoare in 2012 se refera la sistemul bonus-malus. Astfel, potrivit actului normativ citat, incepand din 1 ianuarie 2012, pentru politele emise dupa aceasta data, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Sistemul bonus-malus presupune majorarea majorarea primei de asigurare in functie de numarul de daune produse si platite.

Altfel spus, prin intermediul acestui sistem, soferii care nu consemneaza daune pe politele lor de RCA sunt recompensati, la reinnoirea politei, cu o reducere a tarifului, in timp ce conducatorii auto care au produs daune si i-au pus la plata pe asiguratori, sunt penalizati printr-o majorare de pret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.