Mediatorul este profesionistul cel mai potrivit atunci cand intre o institutie bancara si o persoana fizica sau juridica apar  litigii, legate de nerespectarea termenilor prevazuti in documentele contractuale.

Relatia dintre bancile comerciale, in calitate de creditor, si persoanele fizice sau juridice, in calitate de debitor, este intodeuna strict stabilita intr-un contract semnat de ambele parti, odata cu demararea relatie contractale prevazute in document.

Mai mult decat atat, Legislatia Romaniei prevede reguli stricte in baza carora se desfasoara relatia contractuala sau  in baza carora se renegociaza contractul initial. Pentru ca, e bine de stiut, in contract, la capitolul litigii, se mentioneaza de cele mai multe ori faptul ca litigiile ce decurg din interpretarea si executarea contractului vor fi solutionate de catre parti pe cale amiabila In unele tipuri de contracte bancare este mentionat chiar cuvantul mediere la capitolul ce prevede solutionarea litigiilor.

Fie ca vorbim de cale amiabila sau explicit de mediere, intelegem ca reluarea dialogului dintre parti, asistate de un profesionist in gestionarea conflictelor, este varianta cea mai potrivita cand suntem in fata unui litigiu intre creditor si debitor.

Medierea poate fi soliciata in cazul litigiilor atat de catre banca cat si de catre client, fara exceptie, chiar daca practica este una in care bancile solicita medierea mai des decat clientii, poate si pentru ca avantajele medierii nu sunt suficient cunoscute inca de publicul larg.

In procesele de mediere bancara se renegociaza contractul initial acolo unde este cazul, se reesaloneaza plati, se corecteaza deficientele pe care uneori functionari bancari le practica, se ajunge uneori pana la refinantare ori incheierea unor acte aditionale la contractul de baza.

Sigur ca si in instanta se pot judeca litigiile bancare, dar, fiind vorba de valori, actiunile in instanta trebuie timbrate, termenele trebuie respectate, iar solutia este poate aceeasi ca si prin mediere, numai ca este platita cu timp si sume mult mai mari.

Daca vrei sa afli mai multe despre mediere apelaza la un mediator. Informarea este gratuita.

 

Mediator Petrisor Mustateanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.