Cea mai mare staţiune montană din Bulgaria îi atrage ca un magnet pe turiştii pasionaţi de sporturi de iarnă. Atuurile vecinilor de la sud sunt preţurile deosebit de avantajoase şi serviciile de multe stele.

Ca şi maidanezii, Bulgaria îi împarte pe români în două cete: pătimaşi şi nepăsători. Din prima categorie fac parte persoanele care ­şi-au rezervat deja pentru câţiva ani sejururi în staţiunile montane sau pe litoralul vecinilor din sud, iar în a doua intră aceia care nu şi-ar petrece vacanţele acolo, pur şi simplu.

Job sezonier pentru tinerii bănăţeni: instructor de schi pe pârtiile din Austria, pentru 1.000 de euro pe lună

Cum vine frigul, deşi nu este neapărat să fie acesta motivul, bulgarii – prin bulgari înţelegând inclusiv investitorii străini din această ţară – schimbă strategia de marketing şi îi cheamă pe turişti la mare altitudine, la schi, la spa, în creierul munţilor. Căci au şi ei munţii lor, Pirin, Rila şi Rodopi, la fel de frumoşi ca ai noştri Carpaţi. Au şi staţiuni, incomparabil mai bine dezvoltate decât cele româneşti din punct de vedere al serviciilor şi mai îngăduitoare cu nota de plată pentru distracţie. Una dintre ele este Bansko, cea mai mare staţiune montană din Bulgaria, perla munţilor Pirin.

Baţi drumul, dar nu degeaba

Cu maşina e greu de ajuns la Bansko şi e urât. Din Bucureşti, cea mai folosită variantă este pe la Giurgiu-Ruse, pe E70, apoi pe E83, prin câmpurile Bulgariei. Drumul e lung, aproape 540 de kilometri, şi n-are niciun farmec. De fapt, e doar un drum. Vine iarna şi miroase peste tot a fum, căci cei mai mulţi bulgari fac focul cu lemne.

E o plictiseală îngrozitoare să conduci timp de 10-11 ore sau să stai pe bancheta din spate a maşinii şi să priveşti, sfârşit de noiembrie fiind, pământurile triste ale bulgarilor. Sunt triste şi goale, ca şi la noi, înainte de venirea zăpezii. Uneori nu vezi nici copaci. Alteori ţi-e milă de căsuţele care se mai ivesc, abandonate de ani buni. Dar locurile sunt vii, cert, căci motorul vuieşte prin viaducte moderne. Pare că cineva are alte planuri cu această lume pe care o vezi şi că ce e vechi, aşa va rămâne.

E83 duce la Sofia, iar de acolo se merge pe A1. Între Sofia şi Bansko sunt 140 de kilometri. Încep să se vadă munţii, să se înnoreze, dar fără să plouă, cum se întâmplă toamna, iar serpentinele sunt primul semn al apropierii unei aşezări de munte.

Un refugiu la baza munţilor Pirin

Oraşul Bansko se află în sud-vestul ţării, la poalele masivului Pirin. Este situat la aproape o mie de metri altitudine, ceea ce-i asigură un climat potrivit. Nu e nici foarte cald, dar nici nu crapă pietrele de ger. Pârtiile de schi, care însumează 70 de kilometri de trasee, sunt la o aruncătură de băţ.

La o asemenea anvergură, Bansko are aroganţa de a putea organiza întreceri pentru sporturile de iarnă. Schior să fii şi n-ai cum să nu alegi acest loc: sezonul ţine din decembrie până în aprilie, mult mai mult decât pot oferi ceilalţi versanţi din zona Balcanilor.

Scamatorii turistice cu zăpadă

Nimeni nu va fi singur pe pârtie, fie că vorbim de începători, de cunoscători sau de avansaţi. Fiecare categorie are porţiunile ei, cu pârtii şi lifturi moderne, personal care te îndrumă. Pentru pasionaţii de snowboard există un snow park generos, unde se pot distra şi amatorii de sporturi externe, cum ar fi heli-ski sau zbor cu parapanta. Nu lipsesc ofertele pentru pasionaţii de cross-country şi de drumeţii.

Acolo, în munţii Bulgariei, este un cocktail care cu greu poate fi refuzat. Calitatea serviciilor oferite de hotelieri şi priveliştea liniştită a acestei baze naturale au transformat localitatea într-o mică Austrie est-europeană.

Vacanţă la cinci stele

Hotelierii de top din Bansko au un farmec aparte: te ţin prizonier în clădire, având grijă să nu-ţi lipsească nimic. Aceasta este şi atmosfera de la Premier Luxury Mountain Resort. Ansamblul de cinci stele are spaţii de cazare de peste 50 de metri pătraţi.

Oferă şedinţe de spa şi fitness, piscină interioară, saune ruseşti sau scandinave, unde deserveşte un personal exotic, cu experienţă în masaje la fel de exotice.

Camera este livrată cu halate, papuci, seturi de cosmetice, internet gratuit, bucătărie utilată. Hotelul are două restaurante, Dyonissos şi Amvrosia, şi un club. În decembrie, cea mai ieftină cameră pentru două persoane, cu mic dejun inclus, costă puţin peste 100 de euro.

Staţiunea care aşteaptă luna decembrie

Staţiunea Bansko are legendele ei, cu şi despre oameni, căci oamenii sunt importanţi în Bansko, chiar şi după ce mor. Pe porţile vechi din lemn au fost agăţate poze ale rudelor decedate, alături de puţine cuvinte, ce altceva, despre ele. Câteva fotografii erau noi, semn că s-a plâns mult în Bansko anul acesta.

Tarife scăzute

Casele vechi mai răsar doar la periferie, dar şi acolo se vede mâna de întreprinzător. Oamenii au văruit pereţii, au scuturat bine prin odăi şi primesc clienţi. Îi urmează pe hotelieri, care au împânzit orăşelul, dând un sentiment de aglomeraţie.

Căutând cazare în Bansko pe orice site de rezervări, te paşte un şoc. Tarifele pe o cameră pentru două persoane încep de la 15 euro şi depăşesc 100 de euro în hotelurile de cinci stele. Pe stradă cumperi în leva, monedă care are de două ori valoare leului.

Staţiunea are mii de locuri de cazare. Multe hoteluri nu sunt finalizate, la unele se lucrează şi acum, până dă zăpada. În noiembrie, câteva ansambluri nu erau încă deschise, patronii preferând să spargă gheaţa odată cu venirea lunii decembrie, când totul se întâmplă în Bansko: festivaluri de muzică şi tradiţii, concursuri pe pârtie şi în afara ei.

De petrecut, în Bansko se petrece în tavernele tradiţionale, numite „mehana”, unde se mănâncă bulgăreşte, dar şi cum vrea clientul. Tot aici trece şi viaţa de noapte, până la ultimul musafir. Oferta de vinuri este bogată în staţiune, atât la hotel, cât şi la restaurante.

Informaţii la rece

Orice articol despre călătorii trebuie să includă câteva ponturi. Cum limba română n-are nicio legătură cu bulgara, asiguraţi-vă că v-aţi notat bine adresa hotelului unde vă cazaţi şi cereţi indicaţii despre cum să ajungeţi acolo, altfel o să rătăciţi ceva vreme.

Nu vă aruncaţi la suveniruri, ci vizitaţi temeinic magazinele! Încercaţi să negociaţi, funcţionează!

Mare grijă cu limba română! Cei implicaţi în industria turismului, de la băieţii care servesc în restaurante la angajaţii din hotelurile de cinci stele, au învăţat cuvinte de bază şi vă vor surprinde cu invitaţiile lor, pe limba noastră, la un prânz cald.

70 de kilometri de pârtie se află în apropierea staţiunii montane Bansko.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.