Scorul USL variază de la 63,3% în Bucureşti la 42,5% în Transilvania, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul“.
USL continuă să conducă în preferinţele românilor cu 51,7% din voturi, relevă sondajul IMAS pe luna noiembrie, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Este, practic, un scor egal cu cel de luna trecută – 52%, dar trebuie precizat că datele au fost culese în perioada 9-17 noiembrie, la începutul scandalului Ponta-Geoană. Impactul real al acestui scandal asupra PSD şi, implicit, USL, va fi, cel mai probabil, resimţit în barometrul din luna decembrie. PDL este cotat cu 18,7% din preferinţele celor care s-ar prezenta la vot, în nota obişnuită a democrat-liberalilor. PDL s-a stabilizat, practic, la acest scor, pe tot parcursul anului 2011 el oscilând între 16 şi 20% din opţiunile românilor.
Partidul Poporului are 13%, dar formaţiunea patronată de Dan Diaconescu începuse traseul politic cu aproape 20%, cât avea în august 2010 în momentul anunţului apariţiei formaţiunii. UDMR are 5,9% din opţiunile alegătorilor, în timp ce PRM ar rata la limită pragul electoral de 5%, fiind cotat cu 4,9%.
În Muntenia, USL conduce cu 57,4%, scor explicabil prin faptul că PSD şi PNL deţin 13 din cei 16 şefi de consilii judeţene din această regiune. Este şi singura zonă în care podiumul este diferit faţă de cel la nivel naţional, Partidul Poporului ocupând locul doi, cu 16,5% din voturi. PDL se clasează pe locul trei, cu 16,3% din opţiunile celor care s-ar prezenta la urne. PRM ar avea 5,8% din voturi.
În Moldova, USL ar câştiga, la limită, cu 52,4%, puţin peste obiectivul Opoziţiei de a obţine 51%. Moldova a fost un fief tradiţional al PSD, dar între timp, social-democraţii şi-au mai pierdut din influenţă. PDL are 19,9%, dar experienţa alegerilor parţiale din Neamţ dovedeşte că, sub bagheta unui baron local ca Gheorghe Ştefan, democrat-liberalii pot depăşi aşteptările. Partidul Poporului este cotat cu 14,2% din voturile moldovenilor. Este singura regiune în care PNG se situează peste pragul electoral având 6,1%, în timp ce PRM are 5,3%.
USL nu reuşeşte să strângă peste 50% în Transilvania, unde are 42,5%. Social-democraţii nu au fost niciodată preferaţii transilvănenilor, în timp ce PNL nu are structuri teritoriale suficient de puternice pentru a atrage voturi. PDL este cotat cu 20,3%, în media naţională, deşi această zonă a fost, în permanenţă, una favorabilă PDL. Alegătorii de origine maghiară votează, în continuare, cu UDMR, formaţiune care strânge 16,8% din opţiuni. Partidul Poporului este cotat la 10%.
DATELE SONDAJULUI DE OPINIE
Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-17 noiembrie 2011, la comanda ziarului „Adevărul” . Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion de 1.041 de persoane, şi are o marjă de eroare de 3%.
USL câştigă detaşat în Bucureşti
În Bucureşti, pentru USL optează 63,3% din alegători, cel mai mare scor pe care Opoziţia îl are la nivel naţional. De altfel, şi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigător în Capitală a fost un reprezentant al Opoziţiei, liderul PNL, Crin Antonescu. În plus, în această toamnă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că va candida din partea USL pentru un nou mandat.
PDL are 19,6% din voturile bucureştenilor, în ton cu media naţională. În Capitală, PRM are 8,3%, dublu faţă de media naţională a acestui partid. În schimb, Partidul Poporului ar obţine un procent de 6,5%, jumătate faţă de media naţională.
Sursa: Adevărul

4 COMENTARII

  1. un sondaj mincinos care induce opinia publica in eroare adevarul patriciu este sluga u s l asa ca e un sondaj subiectiv si manipulator adica eronat cu implicatii subersive asisderea dlui dancu care e omul de casa al stangii comuniste v o i nu pricepeti ca nu vrem sa mai avem de a face cu d alde astia cu comunistii
    alt sondaj realizat de k r o n o s s information arata alte procente u s l p c r 44 la suta p d fara l 28 la suta p p d d are 21 la suta asa ca usl are toate sansele sa ramana pe dinafara iar o buna parte din p n l va trece la guvernare dupa ce l vor mazili pe crin antonescu iar ponta tov ponta va deveni un procuror a n o n i m

  2. Mesaj pentru „ciuttakku”:
    Zi sa mori tu, daca era invers, mai mancai „rahat” ?
    Asta este adevarata voce a multimii. Ai rabdare, si o sa vezi …

  3. ciuttakku are dreptate, usl-ul este in cadere libera cu cele doua mirese Zambilica si Pontasul, scorul la ora actuala este de 48% pentru usl, sa-i tina dumnezeu in alianta, pentru ca asa cum a zis Prostanacul „Am infrint”.

  4. ciuttakku are dreptate, usl-ul este in cadere libera cu cele doua mirese Zambilica si Pontasul, scorul la ora actuala este de 48% pentru usl, sa-i tina dumnezeu in alianta, pentru ca asa cum a zis Prostanacul „Am infrint”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.