Pentru intervalul decembrie 2011 – februarie 2012, informaţiile de la Centrul European pentru Prognoză Vremii pe termen mediu estimează pentru România temperaturi medii lunare apropiate de valorile normale.

În luna decembrie 2011, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul şi vestul ţării, unde local valorile termice vor fi peste mediile multianuale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi normale în cea mai mare parte a teritoriului, iar local, în sudul ţării sunt posibile valori sub mediile multianuale.

În luna ianuarie 2012, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa în limite apropiate de valorile normale la scara întregii ţări. Cantităţile medii lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor sudice şi sud-vestice unde, local, acestea se pot situa sub mediile multianuale lunare.

În luna februarie 2012, temperaturile medii ale aerului vor înregistra valori apropiate de mediile multianuale lunare la scară întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi normale în cea mai mare parte a zonelor, iar local, în sud-vestul şi vestul ţării, acestea pot fi sub mediile multianuale lunare.

ANM precizeză faptul că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-6 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.