Fermierii bulgari vor organiza, începând de luni, un protest naţional şi ameninţă că vor bloca cu tractoare şi animale principalele drumuri din ţară, precum şi punctele de trecere a frontierelor cu ţările vecine, printre care şi podul Prieteniei, între Giurgiu şi Ruse, relatează Agerpres.

Agricultorii sunt nemulţumiţi de diminuarea fondurilor pentru agricultură prevăzute în proiectul de lege pentru bugetul de stat pe anul 2012.

În acelaşi timp, traficul feroviar în Bulgaria rămâne blocat, pentru a patra zi consecutiv, după ce majoritatea angajaţilor companiei bulgare de căi ferate (BDZ) şi-au oprit activitatea şi în această dimineaţă. Greva feroviară are loc în fiecare zi în intervalul orar 08.00-16.00. Greva afectează nu numai traficul intern, ci şi pe cel internaţional între Bulgaria, România, Serbia şi Turcia.

Guvernul nu dă înapoi

Ministrul transporturilor, Ivailo Moskovski, a declarat, ieri, că în ciuda protestelor, guvernul nu va renunţa la planurile de a concedia 2.000 de angajaţi şi de a desfiinţa 138 de trenuri până la sfârşitul anului.

Moskovski a adăugat că concedierile vor continua şi în 2012, când alte 500 persoane îşi vor pierde locurile de muncă. Ministrul a mai spus că dacă BDZ se va stabiliza în urma reformelor, în doi sau trei ani compania va primi 600 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru achiziţionarea unor noi trenuri. Ivailo Moskovski a avertizat însă că dacă greva continuă mai mult de zece zile, compania BDZ riscă falimentul.

Protest naţional

La 30 noiembrie este programat un protest naţional în faţa parlamentului de la Sofia împotriva planurilor guvernului de a majora vârsta de pensionare cu un an, începând din 2012. În prezent, bărbaţii ies la pensie la 63 de ani, iar femeile la 60. Plamen Dimitrov, liderul Confederaţii Sindicatelor Independente, a declarat că protestul naţional va fi doar începutul şi că acesta va fi urmat de greve în toate sectoarele.

Şi poliţiştii intenţionează să intre în grevă. Oamenii legii se opun propunerii potrivit căreia vor putea ieşi la pensie doar dacă au împlinit vârsta de 52 de ani. Ei insistă să-ţi păstreze dreptul de a se pensiona după 25 de ani de muncă, indiferent ce vârstă au în momentul pensionării.

Citiţi mai mult: Fermierii bulgari vor să blocheze podul dintre Giurgiu şi Ruse – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/fermierii-bulgari-vor-sa-blocheze-podul-dintre-giurgiu-si-ruse-955505.html#ixzz1evF98oEU
EVZ.ro

 

 

3 COMENTARII

  1. vrem pod liber fara taxe sa circulam in bulgaria. preturi mai mici fata de romania la reparatii auto sau piese (anvelope de iarna, etc)…

  2. Mesaj pentru „pod liber”:
    Bai „pod liber”, zi sa-ti moara tie familia ca este bine fara taxe ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.